Υπηρεσία Ενέργειας: Τα μέτρα που προτείνει για εξοικονόμηση ενέργειας

Τη λήψη απλών μέτρων ορθολογικής χρήσης ενέργειας στο σπίτι συστήνει η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, λόγω των ψηλών τιμών ενέργειας συνεπεία της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για ενίσχυση των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας. Σημειώνει ότι ο συνδυασμός των μέτρων αυτών μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10 – 15%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν στην θέρμανση και κλιματισμό με την επισήμανση οι πολίτες να κλιματίζουν μόνο τους χώρους που χρησιμοποιούν και να προγραμματίζουν τη λειτουργία της θέρμανσης ή του κλιματιστικού ανάλογα με τη χρήση του χώρου».

Καλούνται οι καταναλωτές να βεβαιωθούν ότι «γίνεται συχνός καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού και η κατεύθυνση του αέρα είναι προς τα κάτω για θέρμανση του χώρου» ενώ προτείνεται και «η εξαέρωση και καθαρισμός των πτερυγίων των θερμαντικών σωμάτων με ειδική βούρτσα».

Τα μέτρα που συστήνει η Υπηρεσία Ενέργειας αφορούν και τον φωτισμό.

Σημειώνεται να μην χρησιμοποιούμε «περισσότερο φως από όσο χρειαζόμαστε καθώς και η εγκατάσταση μικρότερων λαμπτήρων σε διαδρόμους και αποθήκες και στους κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους».

Η Υπηρεσία εισηγείται να σβήνουμε τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε και όταν θα λείψουμε από τον χώρο για αρκετή ώρα. Προτρέπονται οι καταναλωτές να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του τεχνητού φωτισμού και να βεβαιωθούν ότι γίνεται τακτικό ξεσκόνισμα των φωτιστικών και των παραθύρων.

Για τις κουζίνες, οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας Ενέργειας περιλαμβάνουν την προθέρμανση του φούρνου μόνο όταν είναι απαραίτητο και για μικρό χρονικό διάστημα και η αποφυγή ανοίγματος της πόρτας του φούρνου όταν βρίσκεται σε λειτουργία.

Οι πολίτες καλούνται επίσης να ελέγχουν την καλή εφαρμογή της πόρτας στον θάλαμο του φούρνου και να χρησιμοποιούν τον αυτόματο καθαρισμό του φούρνου μετά τη χρήση και όσο ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός.

Για τα ψυγεία και καταψύκτες συστήνεται όπως αποφεύγουμε την τοποθέτηση ψυγείου κοντά σε καλοριφέρ, εντοιχισμένους χώρους ή την έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία».

Γίνεται επίσης σύσταση να αποφεύγουμε την τοποθέτηση ζεστών αντικειμένων στον χώρο του ψυγείου και του καταψύκτη και να ελέγχουμε το λάστιχο περιμετρικά της πόρτας και ότι αυτή κλείνει ερμητικά.

Για τα πλυντήρια και στεγνωτήρια η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι να προτιμάται το φυσικό στέγνωμα των ρούχων και η χρήση αυτών των ηλεκτρικών συσκευών όταν είναι γεμάτα χωρίς να υπερφορτώνονται.

Σημειώνεται ότι «τα στεγνωτήρια ρούχων είναι οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές και αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν να τοποθετούνται σε θερμαινόμενο χώρο και για συνεχόμενες χρήσεις με εκμετάλλευση της συσσώρευσης θερμοκρασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy