Υπό διερεύνηση πιθανά οφέλη από συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων COVID-19

Ζητούμενο να διευκολυνθούν οι εμβολιασμοί και να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να παράσχουν καλύτερη ανοσία

 

Εντείνεται η προσπάθεια των επιστημόνων να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Την αρχή είχε κάνει η Βρετανία, όταν τον Ιανουάριο ανακοίνωσε, σοκάροντας αρκετούς ειδικούς ανά τον κόσμο, ότι αν δεν είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο, οι ασθενείς μπορούν να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο εμβόλιο.

Αυτή η πολιτική, αρχικά, δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα, που να δείχνουν ότι όντως ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός. Αυτό, όμως, σύντομα μπορεί να αλλάξει και να υπάρξουν σχετικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Τον Φεβρουάριο άρχισε, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πρώτη σχετική δοκιμή Com-Cov, με 830 εθελοντές να κάνουν την πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer/BioNTech και τη δεύτερη με AstraZeneca ή το αντίστροφο.

Στην περίπτωση της βρετανικής κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνδυάζουν δύο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας. Σύντομα, οι Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν να αναλύουν το αίμα των εθελοντών για να δουν πόσο καλά δουλεύει το «πάντρεμα» των διαφορετικών εμβολίων και αν το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ανταποκρίνεται καλύτερα από ό,τι εάν είχε δεχθεί δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. Καθώς εγκρίνονται ολοένα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19, αυξάνονται σταδιακά οι συνδυασμοί διαφορετικών εμβολίων που αρχίζουν να δοκιμάζονται.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να διευκολυνθούν οι εμβολιασμοί, αφού οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές θα έχουν πια περισσότερες επιλογές στα χέρια τους χάρη στους συνδυασμούς, αλλά επίσης να διαπιστωθεί κατά πόσον κάποιο ζευγάρι διαφορετικών εμβολίων μπορεί να παράσχει καλύτερη ανοσία από ό,τι δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. Η ιδέα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων δεν γεννήθηκε εν μέσω αυτής της πανδημίας, αλλά έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες. Προς το παρόν, πάντως, όλες αυτές οι έρευνες δεν έχουν πολλά να δείξουν, καθώς έχουν γίνει κυρίως σε ζώα.

Το 2017, οι ερευνητές του ρωσικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια δημιούργησαν ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα, στο οποίο η πρώτη δόση περιείχε έναν αδενοϊό, ενώ η δεύτερη έναν άλλον ιό. Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους επιστήμονες για την ανάπτυξη του αποτελεσματικού εμβολίου “Sputnik-V” κατά της COVID-19. Πρόσφατα, το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya ένωσε τις δυνάμεις του με την AstraZeneca, για να μελετήσουν πόσο καλά «δουλεύουν» τα δύο διαφορετικά εμβόλια, εάν συνδυαστούν. Μέχρι στιγμής, 29 τέτοια εμβόλια με βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ενός τέτοιου εμβολίου (που γεννά πολλά αντισώματα) με ένα εμβόλιο που περιέχει ιικό φορέα όπως οι αδενοϊοί (το οποίο «εκπαιδεύει» καλύτερα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), θα παρέχει πρόσθετο όφελος από άποψη ανοσίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.