Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η «Παρέλαση των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξελίσσεται από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης η «Παρέλαση των Σημαιών» στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», κατά την οποία γιορτάζεται στο Ισραήλ ο έλεγχος του ανατολικού τομέα της πόλης από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 έως σήμερα. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι, στην πλειοψηφία τους θρησκευόμενοι, συμμετέχουν στην παρέλαση που διασχίζει τους κεντρικούς δρόμους του δυτικού τομέα και φτάνει έως την Παλιά Πόλη, καταλήγοντας στο Τείχος των Δακρύων.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μεμονωμένα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών Αράβων και δυνάμεων της αστυνομίας. Στη νότια είσοδο της πόλης, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση Αράβων νεαρών μελών της οργάνωσης Free Jerusalem, που είχαν αποκλείσει οδικό κόμβο προκειμένου να εμποδιστούν Εβραίοι έποικοι να συμμετάσχουν στην παρέλαση. Η αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις νεαρών Αράβων και Εβραίων που είχαν εμπλακεί σε διαπληκτισμούς.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γάζα διαδήλωση με τους συμμετέχοντες να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες κατά μήκος της οριογραμμής με το Ισραήλ, διαμαρτυρόμενοι για την πραγματοποίηση της «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ.

Στη σημερινή «Παρέλαση των Σημαιών» συμμετέχουν Υπουργοί της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, και βουλευτές της συμπολίτευσης. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν τις επόμενες ώρες ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ θα μεταβεί στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα.

Νωρίτερα σήμερα, και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα χιλιάδες Εβραίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων βουλευτές του κόμματος Λικούντ και της ακροδεξιάς «Εβραϊκής Ισχύος». Παρότι στον χώρο βρίσκονταν και Άραβες προσκυνητές, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις σημερινές «προκλητικές εκδηλώσεις του Ισραήλ». Η Ιορδανία επέκρινε την είσοδο Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ-Άκσα, χαρακτηρίζοντάς την κατάφορη παραβίαση του ιστορικού νομικού στάτους κβο που διέπει τα Ιερά Προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy