Υπό κίνδυνο μεσογειακές χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν 600 και πλέον ειδικοί επιστήμονες αναφορικά με τις σοβαρές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβαίνει τη μέση τιμή, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση τόσο του υδάτινους όσο και τους γεωργικούς πόρους στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε σε μια από εκείνες τις περιοχές στον κόσμο που πλήττονται το περισσότερο από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σχολίασε ο Νασέρ Καμέλ, ο Αιγύπτιος γ.γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο (MedEcc), που παρουσίασε την ανησυχητική περιβαλλοντική έκθεσή της, την Πέμπτη στη Βαρκελώνη.

​Χαρακτηριστικό είναι ότι, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στο συνέδριο η MedEcc, η θερμοκρασία στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό, συγκριτικά με τις θερμοκρασίες κατά τη προβιομηχανική περίοδο. Ενώ, η μέση αύξηση θερμοκρασίας στον κόσμο φτάνει στους 1,1 βαθμούς Κελσίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, μέχρι το 2040, η αύξηση θερμοκρασίας θα αγγίξει τους 2,2 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας μέχρι και τους 3,8 βαθμούς, σε κάποιες χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης, μέχρι το τέλος του αιώνα μας.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι καύσωνες θα γίνονται ολοένα και συχνότεροι και εντονότεροι. Αφενός, οι αυξημένες θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από μείωση των βροχοπτώσεων τις επόμενες δεκαετίες – σε κάποιες χώρες μέχρι και κατά 30% – κι αφετέρου αύξηση των καταρρακτωδών βροχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης γίνεται λόγο για υδάτινη ένδεια του μεσογειακού πληθυσμού, καθώς για κάθε κάτοικο της λεκάνης της Μεσογείου αντιστοιχούν ετησίως λιγότερα από 1.000 κυβικά νερού. Πληθυσμός που αναμένεται ν’ αυξηθεί από 180 εκατ. κατοίκους σε περισσότερα από 250 εκατ., μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Νάσερ Καμέλ έκανε λόγο για «αναπόφευκτες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής» όπως εξάντληση εδάφους, ξηρασίες, καύσωνες και εξάντληση της αλιείας, που απειλούν τη «Μεσόγειο και με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που πιστεύαμε».