Υπό μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας – Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσηλευτήρια

Για οριακή κατάσταση κάνει λόγο ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης λέγοντας ότι το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πιο δύσκολες, γιατί αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επισήμανε δε ότι θα είναι μπροστά τους και το σενάριο επιλογής σε ποιον ασθενή θα δοθεί κλίνη και σε ποιον όχι. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για αρκετούς θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού που είχαμε στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Σημείωσε ακόμα ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο σε ότι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, γεγονός που σημαίνει αύξηση των ατόμων που θα χρίζουν νοσηλείας.

Παράλληλα, ο κ. Αρμεύτης επισήμανε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν αποδεικνύονται ότι δεν ήταν στοχευμένα και δεν ήταν όπως έπρεπε επιτηρούμενα. Εξέφρασε δε απορία γιατί κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός και θεωρούν ότι είναι υπερβολές.

Την ίδια ώρα, έκανε επίσης λόγο και για κακό χειρισμό στους οίκους ευγηρίας. Σημείωσε ότι αν υπήρχε καθημερινή επιτήρηση και γίνονταν τεστ δεν θα είχαμε τον αυξημένο αριθμό των εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια από οίκους ευγηρίας. Υπέδειξε ότι οι αρμόδιοι είχαν την υποχρέωση να αναθέσουν την εποπτεία των οίκων ευγηρίας σε κάποια άτομα και αυτό θα μπορούσε να γίνει με την πρόσληψη ανέργων. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε οίκους ευγηρίας όσοι έχουν στα χέρια τους αρνητικό rapid test. Σημείωσε ακόμα ότι δυστυχώς και πιο νέοι άρχισαν να νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Υπέδειξε ότι αν καταρρεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα μείνει τίποτα από όλα αυτά, ενώ τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα της πανδημίας που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι και τα διαχρονικά προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Για τα εμβόλια, ο Χάρης Αρμεύτης έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση από την Ευρώπη και την Κύπρο. Σημείωσε ότι με τους ρυθμούς που κινείται η Κύπρος ούτε σε δυο χρόνια δεν τελειώνουν οι εμβολιασμοί. Υπέδειξε ότι πρέπει η Κύπρος να διαπραγματευτεί ως κράτος όπως έκανε το Ισραήλ με τις εταιρείες που παρέχουν εμβόλια, προκειμένου να παραλάβει και άλλες δόσεις εμβολίων. Πρόσθεσε ότι αν υπήρχε η δυνατότητα, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέσα σε δυο μήνες οι 600 χιλιάδες του πληθυσμού της Κύπρου που χρειάζεται για να βγούμε από την πανδημία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.