Υπό όρους η θετική ατζέντα με Τουρκία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

epa09097942 European Council President Charles Michel (R) and European Commission President Ursula von der Leyen (L) arrive to deliver a joint press conference at the end of the first day of a European Union (EU) summit over video conference at The European Council Building in Brussels, Belgium, 25 March 2021. A looming third wave of coronavirus and Europe's struggles to mount a vaccination drive is to dominate the EU video summit, despite a welcome guest appearance by the US President. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Την απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση της παραγωγής και παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, υιοθέτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναθέτοντας στην Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία.

Σε, ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι “είναι μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα” και “προετοιμάσαμε πολύ καλά τα συμπεράσματα”. Εξήγησε ότι η ΕΕ υιοθέτησε μια “διπλή προσέγγιση”, με μια “πιθανή θετική ατζέντα, αλλά υπό όρους’, αν η Τουρκία παραμείνει μετριοπαθής το επόμενο διάστημα.

Ο Σ. Μισέλ εξήγησε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια πιο σταθερή και πιο προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και ως προς αυτό προετοιμάζει στοιχεία όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης, η κινητικότητα ανθρώπων και μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Παρέπεμψε δε σε πιο επίσημες αποφάσεις τον Ιούνιο.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι “μιλήσαμε με τον Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή” και τόνισε ότι “από το Δεκέμβριο η κατάσταση έχει βελτιωθεί”. Αναφερόμενη στη διπλή προσέγγιση και τις πρόνοιες για το μεταναστευτικό, την επανέναρξη των υψηλών διαλόγων και την τελωνειακή ένωση.

Προειδοποίησε όμως ότι αν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς δράσεις η ΕΕ θα αναστείλει ξανά όλα αυτά τα στοιχεία.

Η Κομισιόν κλήθηκε από το Συμβούλιο να παρουσιάσει πρόταση για τη χρηματοδότη της φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο, ανακοίνωσε.

Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ παρέπεμψε στα συμπεράσματα σε σχέση με την απαίτηση για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των γυναικών και του κράτους δικαίου.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε επί του θέματος ότι η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ορόσημο για την προστασία των γυναικών και η ΕΕ εκφράζει την απογοήτευση της για την αποχώρηση της Τουρκίας. Υπενθύμισε όμως ότι την ίδια ώρα “ζητούμε όμως και από κράτη μέλη της ΕΕ ακόμα να την επικυρώσουν”.

Ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για ένα πιθανό ταξίδι στην Άγκυρα τον Απρίλιο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για την ανάγκη συμφωνίας επί ενός νέου μηχανισμού επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης στο μεταναστευτικό, θύμισε ότι 4 από τα 6 δις της δήλωσης του 2016 έχουν δαπανηθεί και γενικώς τα κεφάλαια τελειώνουν το 2021.

Υπενθύμισε ακόμα ότι η ΕΕ πληρώνει για 3,6 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, για τα σχολεία για 2 εκ. παιδιών, τα νοσοκομεία και την περίθαλψή τους αλλά και υποδομές.

Η Τουρκία σηκώνει στους ώμους της τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την υπόθεση, τόνισε δηλώνοντας ότι ως ΕΕ πρέπει να τη στηρίξουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy