Υπό πίεση ξανά ο Μπόρις Τζόνσον για το τι γνώριζε για την απρεπή συμπεριφορά του Βουλευτή Κρις Πίντσερ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Υπό πίεση τελεί για ακόμα μία φορά ο Μπόρις Τζόνσον, αυτή τη φορά με αφορμή την απρεπή συμπεριφορά του αναπληρωτή υπευθύνου για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Συντηρητικούς Κρις Πίντσερ.

Ο κ. Πίντσερ παραιτήθηκε από το κυβερνητικό αυτό πόστο την Πέμπτη παραδεχόμενος ότι την προηγούμενη νύχτα είχε μεθύσει, με αποτέλεσμα να θωπεύσει δύο άνδρες στο μπαρ κομματικής λέσχης, όπως έχει καταγγελθεί.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών δεν αποφάσισε, ωστόσο, να θέσει τον κ. Πίντσερ εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας παρά μόνο την Παρασκευή, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και τις εσωκομματικές επικρίσεις.

Η πίεση επί του κ. Τζόνσον, πάντως, αφορά και το ερώτημα του κατά πόσο γνώριζε περί παλαιότερων παρόμοιων καταγγελιών σε βάρος του κ. Πίντσερ και γιατί αγνόησε προειδοποιήσεις από το κόμμα να μην τοποθετήσει τον 52χρονο Βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μετά από την αποκάλυψη του νεότερου περιστατικού με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Κρις Πίντσερ, έχουν αναδειχθεί 13 καταγγελίες ανδρών για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους από τον Βουλευτή, στο διάστημα από το 2012 και μετά.

Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου υποστηρίζουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ είχε λαβει συγκεκριμένη καταγγελία κατά του κ. Πίντσερ πριν από τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου.

Η γραμμή από το πρωθυπουργικό γραφείο είναι, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος για καμία «συγκεκριμένη» καταγγελία σε βάρος του κ. Πίντσερ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Mail on Sunday, ο Μπόρις Τζόνσον είχε γνώση των κατηγοριών κατά του κ. Πίντσερ από πιο παλιά. Φέρεται μάλιστα να είχε σχολιάσει προς συνεργάτες του το 2020 αναφερόμενος στον Βουλευτή της περιφέρειας Tamworth πως «απλώνει τα χέρια – και Πίντσερ κατ’ όνομα και τσιμπάει (pinch) κατά φύση».

Η Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανελίζ Ντοντς έχει ζητήσει με επιστολή από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να ξεκαθαρίσει τι γνώριζε για τις καταγγελίες σε βάρος του Κρις Πίντσερ.

Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει πως ο κ. Πίντσερ πήρε τη θέση ως αντάλλαγμα για τον ηγετικό ρόλο που έπαιξε στη συσπείρωση των υποστηρικτών του Πρωθυπουργού έναντι της εσωκομματικής «ανταρσίας» λόγω του partygate.

Οι αντάρτες Βουλευτές των Τόρις, ωστόσο, φέρονται να έχουν ενεργοποιηθεί ξανά μετά από το νέο σκάνδαλο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλουν να εκλέξουν πολέμιους του κ. Τζόνσον στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής 1922, του κομματικού οργάνου που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό.

Στις αρχές Ιουνίου ο κ. Τζόνσον κέρδισε αυτή την ψηφοφορία και σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία αμφισβήτησης για 12 μήνες. Οι εσωκομματικοί επικριτές του, ωστόσο, φέρονται να θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες αν κερδίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής 1922 που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να έρθει ξανά αντιμετώπισης με εσωκομματική πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθουν 12 μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.