Υπό προϋποθέσεις η επιστροφή των πρεσβευτών σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο

Η επιστροφή του Ισραηλινού Πρέσβη στην Άγκυρα και του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ θα λάβει χώρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, όπου γίνεται επίσης αναφορά στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τον διορισμό νέου Τούρκου Πρέσβη στο Ισραήλ.

H τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «Oda TV» αναφέρει ότι το Ισραήλ άσκησε βέτο στην υποψηφιότητα του Ουφούκ Ουλούτας για την θέση του Τούρκου Πρέσβη στο Ισραήλ, επειδή «στο παρελθόν ο ίδιος δημοσίευσε αντι-ισραηλινά άρθρα».

Από την άλλη, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, «η υποψήφια του Ισραήλ για πρέσβειρα στην Τουρκία είναι ένα όνομα αποδεκτό από την Τουρκία. Πρέσβειρα θα είναι πιθανότατα η νυν Επιτετραµµένη, Irit Lilian».

Στο δημοσίευμα του «Oda TV» αναφέρεται ότι «για μια πραγματική εξομάλυνση, τα μέρη θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση αδικαιολόγητης κριτικής. Η αιτιολογία (της Τουρκίας) για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, για “ευκολότερη παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας” δεν εκλαμβάνεται θετικά» από το Ισραήλ.

Η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, προστίθεται «έχει το δικαίωμα να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή ή στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, σε οποιαδήποτε ποσότητα και ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει ανάγκη για εξομάλυνση ή πρεσβευτές για αυτό. Υπάρχει μόνο ένας όρος: Τα αγαθά πρέπει να έχουν εγκριθεί από το κράτος του Ισραήλ και τις τελωνειακές αρχές».

Για παράδειγμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «οι σωλήνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών και τα λιπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών δεν μπορούν να σταλούν ως υλικό βοήθειας. Όσον αφορά τα φάρμακα, τα ληγμένα φάρμακα και τα φάρμακα των οποίων η χρήση απαγορεύεται στο Ισραήλ δεν μπορούν να αποσταλούν ως “βοήθεια”. Το τσιμέντο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σταλεί μόνο υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί για οικοδομικές κατασκευές υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Και φυσικά, υπάρχει ο όρος ότι πρέπει να συμμορφώνεται με τα ισραηλινά πρότυπα».

Στο τουρκικό δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι «η εισαγωγή και εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού έχει απαγορευτεί μεταξύ των δύο χωρών με απόφαση του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Η απαγόρευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει αμοιβαία. Η απαγόρευση της εμπορίας στρατιωτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα, κατέστησε αδύνατη για την Τουρκία την αγορά του συστήματος αεράμυνας Iron Dome. Θα ήταν σωστή απόφαση να αρθεί η απαγόρευση αυτή το συντομότερο δυνατό. Και αυτό θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Σύμφωνα με το «Oda TV», Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να εστιάσουν και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως λ.χ. στην πρόσληψη αλλοδαπών εργατών στο Ισραήλ, την διπλή ιθαγένεια, φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy