Υπό τη σκιά και επιρροή των Αναστασιάδη και Αβέρωφ η εκλογή νέας ηγεσίας του ∆ΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην 21η τελετή απονομής του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης», στο Occhio, Λευκωσία, Κύπρος.
  • Αναλόγως των προσώπων που θα εκλεγούν στην ηγεσία του ∆ΗΣΥ, θα δοθεί και το νέο πολιτικό στίγµα του κόµµατος για τη συνέχεια…
  • Η νέα ηγεσία του ∆ΗΣΥ θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο ο ∆ΗΣΥ θα «ενώσει» το συναγερµικό κόµµάτι που βρίσκεται στην εξουσία και βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ή αν θα επιλέξει το δρόµο της αντιπολίτευσης.
  • Καθοριστικής σηµασίας είναι η εκλογή του αναπληρωτή προέδρου του κόµµατος, όπου αναµένεται να υπάρξει σκληρή µάχη µεταξύ των Μιχάλη Σοφοκλέους και Ευθύµιου ∆ίπλαρου, ενώ για τις τρεις θέσεις του αντιπροέδρου το σκηνικό είναι ακόµη θολό.
  • Το ενδιαφέρον της εκλογικής αυτής αναµέτρησης εστιάζεται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο κινούν τα νήµατα ο τέως Πρόεδρος και επίτιµος πρόεδρος του ∆ΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης και ο τέως πρόεδρος του ∆ΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Βαθύ διχασµό στον ∆ΗΣΥ έφερε η ήττα στις προεδρικές εκλογές. Οι υποβόσκουσες αντιπαραθέσεις εµφανίζονται πλέον ως δυο ισχυρές εσωκοµµατικές τάσεις µε τους «Αναστασιαδικούς» και τους «Αβερωφικούς», οι οποίες εκπροσωπούνται από τα νεότερα στελέχη που διεκδικούν κοµµατικά αξιώµατα ενόψει του παγκύπριου συνεδρίου του κόµµατος στις 6 Μαΐου 2023.

Η «κόντρα» µεταξύ των δυο ισχυρών ιστορικών στελεχών στο ∆ΗΣΥ είναι πολύ βαθιά, σε σηµείο που δεν ανταλλάσσουν ούτε καληµέρα… Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν συγχωρεί και θεωρεί υπεύθυνο τον Αναστασιάδη για το διχασµό που προκλήθηκε στο κόµµα ανάβοντας το «πράσινο φως» στον Νίκο Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους και στηρίζοντάς τον από την αρχή µέχρι τέλους.

Από πλευράς του ο Νίκος Αναστασιάδης δεν συγχωρεί στον Αβέρωφ Νεοφύτου τα όσα του καταλόγισε αµέσως µετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και το γεγονός ότι ο Αβέρωφ δεν διαχώρισε τη θέση του από τις βαριές κουβέντες που εκτόξευσε εναντίον του η θυγατέρα του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Καίτη Κληρίδου. Υπενθυµίζουµε ότι η Καίτη Κληρίδου ανέφερε ότι «ο Αναστασιάδης αµαύρωσε τον ∆ΗΣΥ µε τη διαφθορά της διακυβέρνησής του και ότι προσπάθησε να τον διαιρέσει». «Εξέθρεψε, είπε, τον Νίκο Χριστοδουλίδη µε σκοπό να τον βγάλει Πρόεδρο για να καλύψει τα νώτα του και να µην αποκαλυφθεί η προσωπική του ανάµειξη στη διαφθορά…»

Το κλίµα αυτό συντηρείται και µετεκλογικά, µε το µέλος του Π.Γ. Χρίστο Τριανταφυλλίδη να σχολιάζει την πρόσφατη επίσκεψη του Αναστασιάδη στα γραφεία του ∆ΗΣΥ ως εξής: «Η σηµερινή επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στα γραφεία του ∆ΗΣΥ µου θύµισε τη ρήση «ο εγκληµατίας επέστρεψε στο χώρο του εγκλήµατος…»

Σκληρή «µάχη» ∆ίπλαρου και Σοφοκλέους για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ∆ΗΣΥ

Καθοριστική λοιπόν για την επόµενη ηµέρα του ∆ΗΣΥ θεωρείται η εκλογική διαδικασία στις 6 Μαΐου, όπου µετά την εκλογή της προέδρου του ∆ΗΣΥ, Αννίτας ∆ηµητρίου, θα συµπληρωθεί το παζλ της ανώτατης ηγεσίας του κόµµατος µε αναπληρωτή πρόεδρο, τρεις αντιπροέδρους και 25 αιρετά µέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Με τις εσωκοµµατικές και παρασκηνιακές παρεµβάσεις τους οι κ.κ. Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθούν να στηρίξουν τα «δικά» τους παιδιά στην ηγεσία του κόµµατος.

Η Αννίτα ∆ηµητρίου θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην οµάδα Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά εκτιµάται ότι δεν έχει το κοµµατικό «τσαγανό» για να συγκρουστεί µε τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε πρόσφατα και συζήτησε µαζί του για τον «εκσυγχρονισµό» και το µέλλον του ∆ΗΣΥ. Γι’ αυτό, δίνεται µεγάλη σηµασία στο ποιος θα εκλεγεί στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ∆ΗΣΥ, γνωρίζοντας όλοι ότι η πρόεδρος Αννίτα ∆ηµητρίου, λόγω και της θέσης της στην προεδρία της Βουλής, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος µε τα εσωκοµµατικά στον ∆ΗΣΥ.

Η αποχώρηση από την κούρσα των εκλογών του Φαίδωνα Φαίδωνος και το γεγονός ότι δεν θα διεκδικήσει ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Γ. Καρούσος (ο οποίος ενδιαφέρεται για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισµού Αµµοχώστου) ανοίγει το δρόµο για σκληρή µάχη µεταξύ του Μιχάλη Σοφοκλέους, που θεωρείται της κληριδικής σχολής σκέψης και στηρίζεται από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ιωάννη Κασουλίδη και του βουλευτή Λεµεσού Ευθύµιου ∆ίπλαρου, πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης και στελέχη που ψήφισαν από τον πρώτο γύρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου διεκδικεί και ο Σωτήρης Σαµψών, ο οποίος συγκεντρώνει στήριξη από ένα κοµµάτι ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων του ∆ΗΣΥ -με σύνθηµα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»- µε µεγαλύτερη επιρροή στην ελεύθερη περιοχή της Αµµοχώστου, όπου εκλεγόταν βουλευτής.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, που σκεφτόταν να διεκδικήσει κι αυτός τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ετοιµάζεται είτε για τη δηµαρχία του νέου µεγάλου ∆ήµου Λευκωσίας – Αγλαντζιάς – Έγκωµης – Αγίου ∆οµετίου, είτε για την προεδρία του νεοσύστατου Επαρχιακού Οργανισµού που θεωρείται ένας πανίσχυρος Οργανισµός, αφού θα έχει υπό την αρµοδιότητά του όχι µόνο ΣΥΛ, ΣΑΛ και ΟΕ∆Α, αλλά και όλες τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης.

Θολό ακόµη το τοπίο για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων

Σε ό,τι αφορά τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, µέχρι στιγµής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι Σάββια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Μάριος Πελεκάνος. Ενδεχομένως να ενδιαφερθούν και οι Ξένια Κωνσταντίνου, Τζώρτζια Κ. Παναγιώτου, Ονησίφορος Ιορδάνους, Γιώργος Νικολέττου, Χρίστος Πάλλης και Πέτρος ∆ηµητρίου.

Ανάλογα µε το ποιοι τελικά θα διεκδικήσουν, θα δούµε να σχηµατίζονται και συµµαχίες ανά δυο που θα αλληλοϋποστηρίζονται, αφού, σύµφωνα µε το καταστατικό του ∆ΗΣΥ, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να ψηφίζονται τουλάχιστο δυο άτοµα. ∆ιευκρινίζεται ότι η ποσόστωση του 30% για τη συµµετοχή γυναικών και η ποσόστωση του 30% για τη συµµετοχή νέων ηλικίας µέχρι 35 ετών δεν ισχύει στην εκλογή των τριών αντιπροέδρων.

Επίσης, στις 6 Μαΐου αναµένεται ότι θα εκλεγούν και 25 µέλη για το Πολιτικό Γραφείο, καθώς και η πρόεδρος της ΓΟ∆ΗΣΥ. Οι ενδιαφερόµενοι αναµένεται να γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητά τους µέχρι την Τρίτη 4 Απριλίου, όπου θα υποβληθούν και θα οριστικοποιηθούν όλες οι υποψηφιότητες. Προωθείται επίσης τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε στις 10 Ιουνίου 2023 να υπάρξει εκλογή και ανάδειξη των επαρχιακών αξιωµατούχων, όπου και εκεί θα δοθεί σκληρή µάχη σε επαρχιακό επίπεδο.

∆εν συνταξιοδοτούνται… ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου!

Στα γραφεία του ∆ΗΣΥ βρέθηκε την περασµένη Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι αντάλλαξε µε τη νέα πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αννίτα ∆ηµητρίου, «σκέψεις και απόψεις που αφορούν την ανασυγκρότηση του κόµµατος και την προς τα εµπρός πολιτική». Σηµειώνουµε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά και ότι θα δηµιουργήσει δύο πολιτικά γραφεία σε Λεµεσό και Λευκωσία. Ανέφερε επίσης ότι θα καταθέτει τις συµβουλές του και στον νέο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στην περίπτωση που δεν θα εισακούεται, τότε θα τοποθετείται δηµόσια…

Από πλευράς του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επίσης δήλωσε ότι συνεχίζει να είναι βουλευτής του κόµµατος, ενώ ετοιµάζεται να δηµιουργήσει και δικό του πολιτικό γραφείο.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Αβέρωφ αγωνιούν ποια θα είναι η νέα ηγεσία του ∆ΗΣΥ στις 6 Μαΐου και ανάλογα ετοιµάζουν τη στρατηγική τους. Ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει επίσηµη συµµετοχή και στενή συνεργασία του ∆ΗΣΥ µε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ενώ ο κ. Αβέρωφ θέλει να τροχιοδροµήσει τα πράγµατα ώστε ο ∆ΗΣΥ να παραµείνει στην αντιπολίτευση κρατώντας αποστάσεις από τον κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο θεωρεί πως στο Κυπριακό έχει ταυτόσηµες θέσεις µε το απορριπτικό µέτωπο -τους Ν. Παπαδόπουλο, Μ. Σιζόπουλο και ΕΛΑΜ.

Βαθύς διχασµός… και «φιλοαριστεροί»!

Το µεγάλο, όµως, ερώτηµα είναι πώς θα βγει από την εκλογική αυτή διαδικασία ο ∆ΗΣΥ και τι θα πράξουν οι ηττηµένοι της εσωκοµµατικής µάχης, αφού ο διχασµός είναι βαθύς.

∆εν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Φαίδωνα Φαίδωνος: «Τα όσα έχουν συµβεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά µερικές φορές και δηµόσια, έχουν δηµιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον στον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό πολύ δύσκολο». Κάποιοι, πρόσθεσε, προσπαθούν να επιφέρουν το διαχωρισµό ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν στη µεριά των νικητών στις προεδρικές εκλογές και σε «φιλοαριστερούς», όσους δηλαδή ψήφισαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αυτό, είπε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ζηµιώνει τη συνοχή του κόµµατος, «ως επίσης και η µεγάλη συζήτηση που προωθείται σκοπίµως από κάποιους για το ρόλο του κόµµατος έναντι της νέας κυβέρνησης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy