Υπό τις περιστάσεις ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι για την πληρότητα και την τουριστική κίνηση

ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ:  “ Υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είμαστε ικανοποιημένοι για την πληρότητα και τις τουριστικές ροές που είχαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο”.

Ικανοποιητικές είναι οι τουριστικές ροές και η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κύπρου, μετά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον τουρισμό, εν μέσω Ουκρανικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του στο dialogos.com.cy, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης  εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εισροές των τουριστών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.  Επίσης, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΥΞΕ πρόσθεσε οτι “ Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως  τον Αύγουστο θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άλλους μήνες. Ευελπιστούμε πως αν θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η κάθοδος των τουριστών, θα πετύχουμε το πρώτο στόχο που είναι να κάνουμε την χρονιά καλύτερη από την περσινή”.

«Ουδέν αναληθέστερον» για τις πτήσεις Μόσχα-Γερεβάν-Λάρνακα

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως βρέθηκε η φόρμουλα ώστε να ξανά ξεκινήσει η αεροπορική διασύνδεση Λάρνακας – Μόσχας με ενδιάμεση στάση στο Γερεβάν της Αρμενίας, ο κύριος Ρουσουνίδης εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τονίζοντας παράλληλα  οτι «Ουδέν αναληθέστερον», πρόσθεσε επίσης  οτι  «ενημερωθήκαμε και από την επιστολή που έστειλε η Cyprus Airways που διέψευσε τα εν λόγο δημοσιεύματα. Εν πάσει περιπτώσει, ακόμη και να υφίστατο το θέμα, δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αντλήσουμε νούμερα τα οποία θα έκαναν  μεγάλη διαφορά», με τον ΓΔ της ΠΑΣΥΞΕ να επισημαίνει πως η αγορά της τουριστικής εισροής από Ρωσία και Ουκρανία ήταν στο 25%. Ο κ.Ρουσουνίδης, υπογράμμισε πως η τουριστική ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου υπέστη τεράστιο πλήγμα.

Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ.Ρουσουνίδης είπε οτι «αυτό το κενό, έγινε μια τεράστια προσπάθεια να καλυφθεί από άλλες αγορές που δεν θα τις έλεγα καινούργιες. Ήταν αγορές δευτερευούσης σημασίας για το νησί  μας, που έφεραν μικρά νούμερα τουριστών. Αλλά ευελπιστούμε πως θα τις μεγαλώσουμε τα επόμενα χρόνια βάση του σχεδίου Εθνικής στρατηγικής τουρισμού με ορίζοντα το 2030 , το όποιο προϋποθέτει και  το άνοιγμα άλλων αγορών με στόχο να μπορέσουμε σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθούμε από συγκεκριμένες μεγάλες αγορές».

«Συγκεκριμένα», πρόσθεσε,  οι χώρες αυτές ειναι «η Γαλλία, Γερμανία,  Αυστρία , Ουγγαρία, Πολώνια, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία και Φιλανδία. Βλέπουμε από αυτές τις χώρες νούμερα τουριστών μεγαλύτερα από ότι είχαμε συνηθίσει από αυτές τις αγορές φέτος λόγω ότι έγιναν αρκετές προωθητικές ενέργειες, έγινε μια επένδυση προς αυτές τις αγορές. Δεν μπορεί να ανοίξει μια καινούργια αγορά η να μεγαλώσει σε πολύ ουσιαστικό βαθμό μέσα σε κάποιους μήνες η σε ένα χρόνο. Θεωρώ ότι στα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα μπορούμε να μιλούμε για ένα διαφορετικό κάδρο τουριστικής εισροής στην Κύπρο», κατέληξε.

Αξιοποιήθηκε στο έπακρο το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών

Σχετικά με το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών για την περίοδο 1η Μαΐου 2022 μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022, ο ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε “Αξιοποίησαν στο έπακρο οι συμπατριώτες μας το σχέδιο του εγχώριου τουρισμού. Έγιναν 750000 διανυκτερεύσεις από 350000 συμπατριώτες μας, αν αφαιρέσεις τον ανήλικο πληθυσμό, τότε ένας στους δύο πολίτες έκανε χρήση του σχέδιού”.

Για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ο κύριος Ρουσουνίδης τόνισε ότι θα υπάρχει κινητικότητα, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο λόγω του χάους που επικρατεί στα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις ακυρώσεις των πτήσεων.  Πιστεύει όμως ότι τους επόμενους μήνες  θα υπάρχουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΓΔ της ΠΑΣΥΞΕ, ήταν και η δήλωση της υπαλλήλου Hermes airport που  εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις εισροές τουριστών και την κινητικότητα που επικρατεί στο αεροδρόμιο  της Λάρνακας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σταύρος Σταύρου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy