Υπό τον έλεγχο των Εργατικών περνούν δήμοι του Λονδίνου που ήταν προπύργια των Συντηρητικών

An election officer reattaches a polling notice at a polling station in southwest London as the country votes in local elections on May 6, 2021. - Britain heads to the polls today for its first local elections since the coronavirus pandemic and since Brexit took full effect. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) (Photo by JUSTIN TALLIS/AFP via Getty Images)

Σημαντικές απώλειες υφίσταται το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στο Λονδίνο μετά από τις πρώτες καταμετρήσεις ψήφων από τις δημοτικές εκλογές της Πέμπτης.

Υπό τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος έχουν περάσει δήμοι που επί δεκαετίες ήταν προπύργια των Τόρις.

Πρόκειται για τον δήμο του Γουέστμινστερ, που περιλαμβάνει όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ο οποίος ελεγχόταν από τους Συντηρητικούς από το σχηματισμό του το 1964. Οι Εργατικοί ανέτρεψαν διαφορά 22 δημοτικών εδρών που είχε διαμορφωθεί στις προηγούμενες εκλογές, το 2018.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική έδρα της περιοχής καταλήγει σε Συντηρητικό υποψήφιο ανελλιπώς από τη δημιουργία της εκλογικής περιφέρειας του Γουέστμινστερ το 1950.

Στον έλεγχο των Εργατικών περνούν επίσης οι δήμοι του Γουόντσγουορθ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο.

Αυτές οι νίκες των Εργατικών έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Το Γουόντσγουορθ έχει τον τίτλο του «αγαπημένου δήμου της Μάργκαρετ Θάτσερ» και τελούσε υπό τον έλεγχο των Τόρις από το 1978. Πλέον οι Εργατικοί έχουν εκεί 35 δημοτικούς συμβούλους έναντι 22 των Συντηρητικών. Το Μπάρνετ, ο πολυπληθέστερος δήμος της πρωτεύουσας με το πολύ έντονο κυπριακό στοιχείο, δεν είχε περάσει ποτέ υπό τον έλεγχο των Εργατικών.

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σε 75 από τους 146 αγγλικούς δήμους όπου στήθηκε κάλπη, οι Συντηρητικοί χάνουν 124 δημοτικούς συμβούλους. Η συγκράτηση των απωλειών σε λιγότερες από 350 δημοτικές έδρες πιστεύεται ότι θα ήταν μεν ένα κακό αποτέλεσμα για τους Τόρις, αλλά θα μπορούσε να αποδοθεί στην τριβή της διακυβέρνησης.

Απομένουν επίσης οι καταμετρήσεις στους δήμους της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Παρά τις σημαντικές νίκες στο Λονδίνο, το μέγεθος των συνολικών κερδών για τους Εργατικούς παραμένει ασαφές νωρίς το πρωί. Μέχρι στιγμής το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ έχει κέρδος 38 δημοτικών εδρών, χαμηλότερο από όσο ίσως θα αναμενόταν.

Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 κερδισμένες θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Έως τις 7.30 το πρωί τοπική οι Εργατικοί είχαν κερδίσει την πλειοψηφία σε 37 δήμους (συν τρεις σε σχέση με το 2018), οι Συντηρητικοί σε 18 (μείον έξι) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σε τέσσερις (συν έναν).

Ο δημάρχος του μητροπολιτικού Λονδίνου Σαντίκ Καν, προερχόμενος από τις τάξεις του Εργατικού Κόμματος και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι  εμφανίστηκαν σε πρωινές δηλώσεις τους ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

Αμφότεροι επισήμαναν ότι ο παράγοντας Μπόρις Τζόνσον «έστειλε ψήφους» στα κόμματά τους. Τοπικοί παράγοντες του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ήδη αποδώσει το διαγραφόμενο αρνητικό αποτέλεσμα για τους Τόρις στη δυσαρέσκεια των πολιτών για το partygate και για το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Πάντως ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν επισήμανε ότι η τάση από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν καταδεικνύει δυναμική επικράτησης του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy