Υποχώρησε η Κομισιόν, κάνοντας αποδεκτές τις πληρωμές ρωσικού Φ.Α. σε ρούβλια

Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Δεκατρείς μέρες μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, και ούτε το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία. Ωστόσο η Κομισιόν υποχώρησε, κάνοντας αποδεκτές τις πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ γι’ αυτό το σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναθεωρεί τις κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με την οποία δείχνει να υποχωρεί όσον αφορά την πληρωμή του σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, στις επικαιροποιημένες συστάσεις οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή.

Η καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ. Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζει και την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος, σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Politico: Διαφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα απέρριψαν πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από σκάφη με σημαία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει χθεσινό δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Politico.

Η ιστοσελίδα γράφει ότι οι τρεις χώρες απέρριψαν την πρόταση «λόγω ανησυχιών πως οι πλοιοκτήτες τους θα χάσουν έναντι των ανταγωνιστών τους και θα επηρεαστούν οι οικονομίες τους».

Πέρα από τη γνωστή αντίρρηση της Ουγγαρίας για την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω αγωγών, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα φέρονται να έχουν ζητήσει επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο όσον αφορά την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω θαλάσσης, χωρίς να φέρνουν αντίρρηση στην ίδια την απαγόρευση.

Ωστόσο οι τρεις χώρες, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, διαφωνούν με την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με σκάφη με σημαία της ΕΕ σε τρίτες χώρες, με το επιχείρημα πως θα πληγούν οι δικές τους οικονομίες, ενώ οι μεταφορές αυτές θα γίνουν από ανταγωνιστικές εταιρείες και σημαίες άλλων χωρών.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κύπρος εκφράζει ανησυχία για πρόταση απαγόρευσης της πώλησης ακινήτων σε Ρώσους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.