Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε φαρμακεία – Σήμερα οι αποφάσεις του Υπουργικού

Ημίμετρο χαρακτήρισε την απόφαση o Σοφοκλής Σοφοκλέους

Πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε φαρμακεία αναμένεται να καταθέσει στη σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου.


Όπως επιβεβαίωσε, χθες, ο υπουργός έλαβε τις απόψεις των μελών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής καθώς υπάρχει ανησυχία για τη συνεχή αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα covid-19 με το ποσοστό θετικότητας να πλησιάζει το 10%.

Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ισχύει ήδη σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδιαίτερα, είπε, θετικοποιούνται περισσότερο τα άτομα κάτω των εξήντα ετών αλλά και παιδιά.

Maska222 768X460 768X460 768X460 768X4601 1

Ο κύριος Αθανασίου είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα και αλυσίδες διασποράς εντοπίζονται σε γάμους και σε βαπτίσεις όπου τα άτομα δεν είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν διαγνωστικό τέστ. Είπε επίσης ότι από το υπουργείο υγείας γίνονται ενέργειες για να μπει πλαφόν στην πώληση και του ενός τέστ αυτοδιάγνωσης, καθώς παρατηρείται ότι το ένα τεστ πωλείται πέραν των δυο ευρώ, ενώ τα πέντε πωλούνται στο κουτί με βάση το πλαφόν στα έξι ευρώ.


Το υπουργικό θα συνέλθει στις 10:00 υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής και προεδρεύουσας της δημοκρατίας Αννίτας Δημητρίου.

Farmakeia 11

Γιατρός Σοφοκλέους: Ημίμετρο η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα φαρμακεία              

Ημίμετρο χαρακτήρισε την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα φαρμακεία, ο πυρηνικός γιατρός και επικεφαλής του παρατηρητηρίου για το covid-19 Σοφοκλής Σοφοκλέους, επισημαίνοντας ότι τα φαρμακεία είναι χώροι όπου εξαερίζονται και δεν θα προσφέρει κάτι περισσότερο.


Διερωτήθηκε γιατί να μην αποφασιστεί η χρήση μάσκας σε φυσιοθεραπευτήρια ή άλλους κλειστούς χώρους. Τόνισε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει όλοι πλέον να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους και μάλιστα σωστά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με αυτή την παραλλαγή κορωνοϊού ένας στους δυο κολλά κορωνοϊό και ότι το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται στο 14 %. Επίσης, είπε ο κύριος Σοφοκλέους, η νέα παραλλαγή προχωρά και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα,  δηλαδή στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα όσοι κολλούν να νοσούν πιο βαριά.

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι δεν γίνεται πλέον καθόλου ιχνηλάτηση και τόνισε ότι δεν έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί ένα τόσο σοβαρό όπλο. Κατήγγειλε επίσης ότι δεν δημοσιοποιούνται οι εξετάσεις που γίνονται στα λύματα για να εξακριβώνεται έγκαιρα η εξάπλωση του κορωνοϊού.


Όσον αφορά το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, είπε ότι δεν παραχωρείται στους προσωπικούς γιατρούς, για να το δίνουν στους ασθενείς τους και να προλαβαίνουν τα φαινόμενα long covid-19

Idiotikanosileftiria 700X393 Ivc8Ii Kd35Mp

Η κατάσταση στα Νοσηλευτήρια           

Μικρή αύξηση στους νοσηλευόμενους με covid-19 παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ανέφερε στον Άστρα ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.


Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 55 άτομα. Οι τρεις νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας και ένας με μηχανική υποστήριξη.

Ο κύριος Χαριλάου είπε επίσης ότι παρατηρείται και αύξηση στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας κυρίως από ηλικιωμένα άτομα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.