Υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα – Ανεξέλεγκτες λοιμώξεις αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα κορoνοϊού από σύνολο 1.850 εργαστηριακών εξετάσεων ανακοίνωσε χθες η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Τα πλείστα εξ αυτών εντοπίστηκαν και πάλι στη Λεμεσό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:
•Από 676 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας προέκυψε 1 κρούσμα.
•Από 129 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10.000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
•Από 796 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων προέκυψε 1 κρούσμα.
•Από 42 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας προέκυψαν 2 κρούσματα.
•Από 123 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν 20 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Ιδιωτική πρωτοβουλία: Το άτομο επέστρεψε από Ελλάδα και υποβλήθηκε ιδιωτικά σε εργαστηριακή εξέταση.
– Πρόγραμμα 10.000 εργαζομένων: Το άτομο είναι Βουλγάρα που ήρθε στις 25/7 στην Κύπρο με αρνητικό τεστ.
– Ειδικές ομάδες: 2 άτομα που είχαν συμπτώματα και παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.
– Πτήσεις: 1 άτομο που ήρθε στην Κύπρο από Βηρυτό.
– Ιχνηλάτηση: 9 επαφές του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 28/7 (η Ουκρανή) στη Λεμεσό.
5 επαφές χθεσινού κρούσματος που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στη Λεμεσό.
1 επαφή από κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 29/7 από τη Λεμεσό.
5 επαφές του κρούσματος που είχε έρθει από τις ΗΠΑ.

Τονίζεται ότι τα 15 από τα 20 άτομα της ιχνηλάτησης, ενώ προγραμματίστηκαν για δειγματοληψίες στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και έπρεπε να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, παραβίασαν την καραντίνα τους για να μεταβούν σε ιδιωτικό εργαστήριο να κάνουν την εξέταση ιδιωτικά.

Αυτό αποτελεί παραβίαση των πρωτοκόλλων. Στο μεταξύ, επτά ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Από τους επτά ο ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, νοσηλεύονται αυτή την ώρα 11 άτομα, αφού από τα 17 που φιλοξενούνταν το πρωί έλαβαν εξιτήριο 6 πρόσωπα. Αν δεν τηρηθούν από όλους τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τότε το επόμενο διάστημα οι λοιμώξεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες, προειδοποίησε χθες ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης. Επεσήμανε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ότι «υπάρχουν πολλά ενεργά σημεία διασποράς» και «ανεξέλεγκτη διασπορά σε πολλές εστίες στη Λεμεσό και όχι μόνο».

Α. Φακοντής: Χωρίς αντιδραστήρια για το PCR το Νοσοκομείο Πάφου

Καταγγελίες για μη αξιοποίηση των μηχανημάτων μοριακού ελέγχου PCR στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για τη διενέργεια των εξετάσεων για κορονοϊό, λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων, δέχθηκε ο βουλευτής και Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Πάφου, Α. Φακοντής. «Παρόλο που το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να χειριστεί τα μηχανήματα αυτά και εντός μίας ώρας να έχει τα σχετικά αποτελέσματα, εντούτοις, μετά από οδηγίες του ΟΚΥΠΥ, τα δείγματα αποστέλλονται στη Λευκωσία με αποτέλεσμα να έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα μετά από μία με δύο μέρες», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής.

Χαρακτηρίζει δε «αδιανόητο το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου να διαθέτει δύο σύγχρονα μηχανήματα PCR -το ένα εκ των δύο μάλιστα αποκτήθηκε μετά από δωρεά της Ένωσης Κοινοτήτων, δηλαδή των κατοίκων της Πάφου- αλλά αυτά να παραμένουν σε αχρησία λόγω της έλλειψης των αντιδραστηρίων».

Ο Α. Φακοντής προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτά τα μηχανήματα να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο της Πάφου για άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για κορονοϊό, οι επιπτώσεις σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού θα είναι τραγικές για την πόλη και επαρχία της Πάφου και με αυξημένο τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

«Η μη προμήθεια αντιδραστηρίων για διενέργεια εξετάσεων για τον κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και η απόφαση του ΟΚΥΠΥ για αποστολή των δειγμάτων στη Λευκωσία, γεννά σοβαρά ερωτήματα», σημειώνει ο Α. Φακοντής στη δήλωσή του, καταλήγοντας πως γι’ αυτό και έχει αποστείλει σχετική επιστολή τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ. Μιλώντας χθες στο Τρίτο Πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποια έλλειψη αντιδραστηρίων αυτή τη στιγμή και ότι αυτό οφείλεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για προσφορές του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στα αεροδρόμια υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα με τα οποία διενεργείται το τεστ κορονοϊού στους επισκέπτες που φθάνουν στην Κύπρο και δίνονται τα αποτελέσματα σε πολύ λίγο χρόνο. Μάλιστα η προσιτή τιμή του σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες προσφέρεται το τεστ στις χώρες προέλευσής τους το κάνει πιο ελκυστικό… Για παράδειγμα, στη Μ. Βρετανία το τεστ γίνεται με 150 στερλίνες, ενώ εδώ το πληρώνουν με 60 ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy