Υποχρεωτική θα καταστεί η εξέταση θέματων καταχρηστικών ρητρών από το δικαστήρια

Την υποχρέωση, από τα κυπριακά δικαστήρια να εξετάζουν θέματα για καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις, αποφάσισε η Επιτροπή Εμπορίου

Ομόφωνα η Βουλή αναμένεται ότι θα εγκρίνει νομοσχέδιο ώστε να τεθεί η υποχρέωση και όχι η δυνατότητα, στο δικαστήριο να εξετάζει υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον τους για θέματα καταχρηστικών ρητρών.

Μιλώντας στον Άστρα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας  ανέφερε ότι η δυνητική ευχέρεια των δικαστηρίων να εξετάζει υποθέσεις που έχουν να κάνουν με καταχρηστικές ρήτρες, πρέπει να καταστεί με κάποιον τρόπο υποχρεωτική. Σημείωσε ότι υπάρχει η δικαιολογημένη αντίληψη στην κοινωνία ότι κανείς δε μπορεί να αγγίξει τις τράπεζες. Πρόσθεσε ότι η ουσία είναι να μπορούν να εξετάζονται τέτοιου είδους υποθέσεις αυτεπάγγελτα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε από το 2006 ότι τα Δικαστήρια μπορούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών σε υποθέσεις που έχουν ενώπιον τους. Έκανε λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία. Σημείωσε ότι ήδη άρχισαν να ασκούνται πιέσεις από νομικούς κύκλους, αφού υπάρχει η αναφορά ότι δεν δικαιούται η νομοθετική εξουσία να λέει πώς θα λειτουργεί η εκτελεστική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy