Άθλιες συνθήκες υγείας καταγγέλλουν κάτοικοι της οδού Λαπήθου στην Αλάμπρα. Με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, η περιοχή γύρω από τα σπίτια τους μετατράπηκε, όπως αναφέρουν, σε ένα έλος γεμάτο από κουνούπια και βατράχους με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία, αλλά και τη δημιουργία εστίας μόλυνσης που απειλεί τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι ο κοινοτάρχης, μετά από επικοινωνία που είχαν μαζί του, τους συμβούλευσε όπως αποστείλουν επιστολή στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και να επισυνάψουν φωτογραφίες για να φαίνεται η κατάσταση.

Σε επιστολή του Επάρχου Λευκωσίας προς τον κοινοτάρχη, η οποία κοινοποιήθηκε στους παραπονούμενους, αναφέρεται η ανάγκη για εργοδότηση Υγειονομικού Επιθεωρητή από το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο ούτως ή άλλως έχει Υγειονομικό Επιθεωρητή που έχει στην αρμοδιότητά του τρεις κοινότητες περιλαμβανομένης και της Κοινότητας Αλάμπρας. Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η ίδια κατάσταση είχε δημιουργηθεί και το 2009, όταν υπήρξαν ζημιές και απώλειες επειδή νερά απο τον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κατέληξαν στη γειτονιά τους.

Οι παραπονούμενοι καταγγέλλουν ότι δεν γίνονται έργα για επίλυση του προβλήματος και τη διοχέτευση των νερών που προέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο στην αντίθετη πλευρά όπου υπάρχει ποταμός. Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Αλάμπρας, κ. Αχιλλέα Μαλαχουρίδη ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να ανησυχούν. Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, ούτε και μόνο στην κοινότητα Αλάμπρας, αλλά και στα Λύμπια, σε μέρος του Δαλιού, μέρος της Αγίας Βαρβάρας και στο Πέρα Χωριό Νήσου. Από τις βροχοπτώσεις, σημείωσε, συγκεντρώνονται λιμνάζοντα νερά και λόγω της κλίσης της περιοχής, αλλά και λόγω του υπεδάφους. «Δεν μπορώ να κάνω επέμβαση, αν δεν στεγνώσει το έδαφος», ανέφερε ο κ. Μαλαχουρίδης.

Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται να γίνουν εργασίες με ντίκερ, κάτι που δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή λόγω των ποσοτήτων νερού. Είπε ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Φέτος επιδεινώθηκε η κατάσταση λόγω της έντονης και συχνής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η απορρόφηση του νερού από τη γη λόγω του κόννου. Ανέφερε, επίσης, ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στη δημόσια υγεία από τα λιμνάζοντα νερά τοποθετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένης και της οδού Λαπήθου, οικολογικοί κόκκοι αντικουνουπικοί. Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προχωρήσουν σε εργασίες στα πλαίσια του δυνατού και της νομιμότητας, όταν το επιτρέψει ο καιρός.

Άννα Μισιαούλη