Με υπογραφή Πούτιν η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, έκανε λόγο για «ντόμινο επιπτώσεων»

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο τη Δευτέρα (07/06), με τον οποίο επισημοποιείται η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί», μία συμφωνία που επιτρέπει άοπλες πτήσεις επιτήρησης σε κράτη-μέλη.

Η Ρωσία δηλώνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μη συμμετάσχουν στη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί» ήταν ένα «πολιτικό λάθος» την ώρα που Μόσχα και Ουάσινγκτον ετοιμάζονται για μία συνάντηση κορυφής των ηγετών τους, μέσα στον Ιούνιο.

Μιλώντας στο Sputnik, ενόψει της συνεδρίασης των χωρών-μελών της Συνθήκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε κάνει λόγο για «ντόμινο επιπτώσεων» από την αποχώρηση των ΗΠΑ: «Δεν θέλουμε να καταρρεύσει η Συνθήκη. Αλλά παραδεχόμαστε ότι είναι πιθανό ένα ντόμινο επιπτώσεων. Οι χώρες που στηρίζουν με μεγαλύτερη θέρμη τις ΗΠΑ, μπορούν να εξετάσουν μια τέτοια πιθανότητα (σ.σ. να αποχωρήσουν κι αυτές), υπό την πίεση της Ουάσινγκτον. Δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Sputnik.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη τον Μάιο του 2020 και ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου.

Στις 15 Ιανουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη των αντίστοιχων διαδικασιών.

Στις 27 Μαΐου η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, ενημέρωσε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν σκόπευαν να ανανεώσουν τη συμφωνία, από την οποία είχαν αποσυρθεί ήδη μονομερώς με απόφαση του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Τι προβλέπει η Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»

Η συγκεκριμένη συνθήκη υπογράφηκε τον Μάρτιο του 1992 και σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε αυτήν, τα κράτη-μέλη μπορούν να πραγματοποιούν μικρής κλίμακας άοπλες πτήσεις επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Με αυτές τις πτήσεις είναι δυνατή η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στη Συμφωνία. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002 με τη συμμετοχή 34 κρατών. Κάθε χώρα που συμμετέχει, οφείλει να αποδέχεται έναν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων κάθε χρόνο, ανάλογα με την έκτασή της.

Το Κιργιστάν πρόκειται να αποτελέσει το 35ο μέλος της Συνθήκης, καθώς έχει υπογραφεί η συμμετοχή του αλλά εκκρεμεί η έγκρισή της.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Οι πρώτες πτήσεις επιτήρησης, με βάση τη Συνθήκη, πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2002. Το 2008, μάλιστα, συμπληρώθηκαν 500 πτήσεις επιτήρησης, ενώ το διάστημα 2002–2019, έλαβαν χώρα πάνω από 1.500 πτήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy