Υπογραφή «πρωτοκόλλου» εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους

«Πρωτόκολλο» για ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος υπέγραψαν την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Μέριτ στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου, Μεχμέτ Μους και ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει 29 δράσεις για ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η δημιουργία ελεύθερης περιοχής εμπορίου, η βιομηχανία, τα τελωνεία, η υγεία και η ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων.

Μιλώντας πριν την υπογραφή του «πρωτοκόλλου», ο κ. Μους ανέφερε ότι εργάζονται με όλη τους τη δύναμη για να αντικατοπτριστούν στις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις οι «αδελφικοί και πολιτιστικοί δεσμοί» και πρόσθεσε ότι σκοπός τους είναι να ανοίξουν τον δρόμο για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους.

Δεν συνάδει με την δικαιοσύνη και το δίκαιο, να φορτώνονται στους ώμους μόνο των Τ/κ όλα τα αρνητικά του Κυπριακού, είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με συνεργασία θα ξεπεράσουν αυτή την «αδικία».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, με τον πληθυσμό των 84 εκατομμυρίων, την γεωγραφική της θέση και την μεγάλη της αγορά, είναι η περιφερειακή βάση πολλών διεθνών εταιρειών και αποτελεί το παράθυρο του ψευδοκράτους προς τον κόσμο. Ανέφερε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα αρχίσει μια σημαντική ανάπτυξη.

Ο κ. Μους είπε επίσης ότι προγραμματίζουν να συναντηθούν με επιχειρηματίες και να ακούσουν τα προβλήματα και τις απόψεις τους, να εξετάσουν μαζί τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συζητήσουν τι θα μπορούσε να γίνει.

Ανάφερε ότι στις 29 δράσεις του σχεδίου τους περιλαμβάνεται συνεργασία σε τομείς, όπως η βελτίωση της υποδομής των τελωνείων, η δημιουργία συστήματος ασφάλειας προϊόντων εναρμονισμένων με τη νομοθεσία της ΕΕ, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και η στήριξη της συμμετοχής σε εκθέσεις. Είπε επίσης ότι στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα σμίξουν περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο των «δύο χωρών» και θα αυξήσουν τις δυνατότητες εξαγωγών των εταιρειών του ψευδοκράτους.

Ανέφερε ότι συζήτησαν και συμφώνησαν θέματα όπως η ετοιμασία σχεδίου δράσης εξαγωγών, η ανάληψη πιο αποτελεσματικού ρόλου από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, η στήριξη της συμμετοχής σε εκθέσεις, η συμμετοχή των εταιρειών της «τδβκ» σε ψηφιακές πλατφόρμες, η παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες στα κατεχόμενα από εμπόρους στο εξωτερικό και η ενίσχυση της συνεργασίας τους στον εμπορικό τομέα.

Ο Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης που υπέγραψαν μπορεί να αλλάξει την τύχη του ψευδοκράτους και ότι «αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα». Είπε ότι μετά το 1974 η οικονομία στα κατεχόμενα σχεδιάστηκε με βάση τον τομέα παροχής υπηρεσιών, όμως η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι στο αναμενόμενο βιώσιμο επίπεδο.

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν μπορεί να αναπτυχθεί με την υφιστάμενη πολιτική εισαγωγών και ούτε και μπορεί να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του. Για να γίνει αυτό, είπε, υποχρεούνται να εξασφαλίσουν υπεροχή σε όλη την αλυσίδα, στην παραγωγή, στη διανομή και στην προώθηση.

Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι με αυτή την συμφωνία θέλουν να πουλούν στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα.

Επαφές Τούρκου Υπουργού Εμπορίου

Ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρόεδρο» της «βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου, τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί και τον «υπουργό δημοσιονομικών», Ντουρσούν Ογούζ.

Ο κ. Τατάρ επεσήμανε την σημασία του να νιώθουν την στήριξη της Τουρκίας σε μια περίοδο με προβλήματα λόγω της πανδημίας και υποστήριξε ότι αυτό το αίσθημα είναι η μοναδική εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Απηύθυνε έκκληση προς τον τουρκικό λαό να κάνει περισσότερες επενδύσεις στο ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι τα κατεχόμενα μπορούν να ελκύσουν το ενδιαφέρον ατόμων και από την Τουρκία με τις αρχαιότητές τους, την φύση τους και τις άλλες τους ιδιαιτερότητες.

Επισημαίνοντας ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για εξαγωγές, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι φέτος εξήχθησαν 100 χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών από την περιοχή Μόρφου και ότι με το νερό που θα έρθει από την Τουρκία στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας θα αρχίσουν νέες καλλιέργειες. Υποστήριξε ότι το νερό θα δώσει ζωή στο ψευδοκράτος και ευχήθηκε να βρεθεί λύση και στο θέμα του ηλεκτρισμού.

Ο κ. Μους είπε ότι κατά την εξαγωγή των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα θα εξουσιοδοτηθεί και το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης στο θέμα της προέλευσης παράλληλα με το Επιμελητήριο της Μερσίνας και πρόσθεσε ότι θα παρέχουν οικονομική στήριξη για τα έξοδα συμμετοχής εταιρειών σε διεθνείς εκθέσεις στην Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι θα διασφαλίσουν όπως τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα επωφελούνται από τις εμπορικές πλατφόρμες στην Τουρκία με σκοπό την προώθησή τους και θα στηρίξουν την ετοιμασία εξαγωγικού σχεδίου δράσης για το ψευδοκράτος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy