Υπογραφή Συμβολαίου για βελτίωση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας – Τι περιλαμβάνεται στα έργα

Υπογράφτηκε σήμερα, 13 Ιουλίου 2022, το Συμβόλαιο για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, Φάση Γ’ (Τμήμα από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τον κόμβο προς Πύλα)».

Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, παρουσία των Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα Ελένη Κασκίρη, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και ο κ. Γιώργος Ιακώβου, εκ μέρους της Εταιρείας “Iacovou Brothers (Constructions) Ltd”.

Το Έργο βρίσκεται στην Επαρχία Λάρνακας επί του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Τα όρια του έργου είναι από τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τον κόμβο που οδηγεί στην Πύλα.

Το κύριο οδικό δίκτυο (μήκους περίπου 3,5 χλμ) περιλαμβάνει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση), κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, λωρίδες πρασίνου, χώρους πρασίνου, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου “Pelican”, στάσεις λεωφορείων, παρόδιους χώρους στάθμευσης και τέσσερις ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο (υπηρεσιακοί δρόμοι μήκους περίπου 4 χλμ) περιλαμβάνει μια ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, παρόδιους χώρους στάθμευσης, χώρους πρασίνου, διαβάσεις πεζών τύπου “Zebra” και υπερυψωμένες συμβολές.

Το Έργο προγραμματίζεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο 2022, με διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και κόστος €17.657.220,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής του Συμβολαίου, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας «αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη βελτίωση των υποδομών της Επαρχίας Λάρνακας και συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, λεωφορειολωρίδες, προδηλατόδρομους και βελτιωτικά έργα για ενίσχυση της ασφάλειας κυκλοφορίας».

Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην υλοποίηση άλλων μεγάλων έργων στην Λάρνακα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της Επαρχίας και τη αναβάθμισή της σε έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και τουρισμό. Ενδεικτικά, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών από την περιοχή, αλλά και την υπό εξέλιξη ανάπλαση και κατασκευή του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, τη μεγαλύτερη επένδυση με προϋπολογισμό που φτάνει τα 1,2 δις ευρώ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «Το όραμα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, που σχεδίασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, είναι ακριβώς αυτό. Να μετατρέψουμε τον δρόμο σε μια σύγχρονη αστική λεωφόρο, που δίδει τον πρέποντα χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο αυτοκίνητο συνδυάζοντας το πράσινο με τις δεντροστοιχίες που χωροθετούνται.»

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.