ΥΠΟΙΚ: Άντληση €1 δις μέσω επανανοίγματος ομολόγων

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, και παραθέτουν λεπτομέρειες για την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσίας 30 Απριλίου 2020.


Η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε σήμερα €1 δισεκατομμύριο σε διπλή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040, με την συνολική ζήτηση να υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του ελάχιστου ανακοινωθέντος ποσού.

Το ανακοινωθέν ελάχιστο ποσό έκδοσης είναι €250 εκατ. για έκαστη συναλλαγή.

Σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των αγορών».

Ειδικότερα η ζήτηση για το ομόλογο λήξης το 2024 ξεπέρασε τα €2 δισ, ενώ για το ομόλογο λήξης το 2040 η ζήτηση ξεπέρασε τα €3 δισ.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν κατά προσέγγιση στο 0,34% για το πενταετές και στο 1,47% για το εικοσαετές. Τα βιβλία έχουν κλείσει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

«Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η Κυριακή Δημοκρατία αποφάσισε να απορροφήσει συνολικά  €1 δισ», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η  συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα €5 δις, ποσό το οποίο υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του ποσού που είχε ανακοινωθεί αρχικά, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθεί να περιβάλλεται η Κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αγορές.

«Η αύξηση των ρευστών διαθέσιμων του κράτους δημιουργεί περισσότερες επιλογές για πιθανή αποπληρωμή πιο ακριβού ή και πιο βραχυπρόθεσμου χρέους στο προσεχές μέλλον μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τα ρίσκα του δημοσίου χρέους».

Τέλος, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μόνο προσωρινά, δεδομένου ότι τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς αποκλειστικά και μόνο για εξόφληση του υφιστάμενου χρέους.