ΥΠΟΙΚ: «Δεν βλέπουμε λόγο για πάγωμα των εκποιήσεων»

Ο Διοικητής κάνει λόγο για «κακή κουλτούρα» και σπεύδει να προλάβει αλλαγή της νομοθεσίας

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετες με το πάγωμα των εκποιήσεων, αλλά και με τις εισηγήσεις των κομμάτων για προστασία της πρώτης κατοικίας και των ευάλωτων δανειοληπτών. «Δεν βλέπουμε λόγο για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων», δήλωσαν επί λέξει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία κλήθηκαν να παρουσιάσουν στοιχεία για την πορεία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, καθώς και για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά την ενδεχόμενη επέκταση των διάφορων σχεδίων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για «κακή κουλτούρα αποπληρωμής», ενώ επιχείρησε να βάλει φρένο στις εισηγήσεις των κομμάτων για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας και των ευάλωτων δανειοληπτών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Επίσης, ο Κ. Ηροδότου επιχείρησε να απαλλάξει τις τράπεζες από το βάρος της κοινωνικής ευθύνης την οποία φέρουν, λέγοντας ότι «η στήριξη των ευάλωτων ομάδων πρέπει να γίνεται μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι μέσω επιβολής μέτρων στις τράπεζες».

Όχι σε επέκταση του μορατόριουμ για δόσεις

Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν αντίθετοι και για το ενδεχόμενο επέκτασης του μορατόριουμ για τις δόσεις δανείων, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι εκτιμήσεις τους για το 2021 είναι πως η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης. Μάλιστα ο Κ. Ηροδότου πρόταξε τις απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών στη Φρανκφούρτη (σ.σ.: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), λέγοντας ότι εργάζονται για επιστροφή στην κανονικότητα και όχι για επέκταση των μέτρων.

Νέος κύκλος ΜΕΔ

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τετράμηνο (από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Απριλίου) το σύνολο των δανείων στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 196 εκατ. ευρώ (από 32.107 εκατ. ευρώ σε 32.303 εκατ. ευρώ). Παρά ταύτα τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά μόλις 19 εκατ. ευρώ (από 8.972 εκατ. ευρώ σε 8.953 εκατ. ευρώ), ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ (από 7.425 εκατ. ευρώ σε 7.624 εκατ. ευρώ). Ο Διοικητής της ΚΤ ανέφερε ότι το 45% των ΜΕΔ παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των πέντε ετών και το 32% πέραν των εφτά ετών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy