ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος δεν είναι υπέρ της σημαντικής αύξησης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, αλλά…

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τάσσεται υπέρ της σημαντικής αύξησης του ορίου το νέου Πολυετούς Δημοσιονομική Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ μετά το 2020, αφού τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει καθαρός συνεισφορέας στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν φέρει ένσταση σε μικρή αύξηση του προϋπολογισμού. Παράλληλα τάσσεται εναντίον της εισαγωγής νέου πακέτου ιδίων πόρων, κυρίως όσον αφορά τον ίδιο πόρο που προκύπτει από την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις ως προς τον προϋπολογισμό. Η πρώτη που εκφράζεται από κάποια κράτη-μέλη που είναι συνεισφορείς υποστηρίζει τη διατήρηση του προϋπολογισμού στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ τω 27. Η άλλη προσέγγιση που είναι ουσιαστικά η πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είναι η αύξηση σε 1,11% του ΑΕΕ της ΕΕ, ενώ η τρίτη προσέγγιση που έρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι το ΠΔΠ πρέπει να αυξηθεί στο 1,3% του ΑΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής το νέο ΠΔΠ για τη περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1,134.583 εκατ., ευρώ ενώ με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνεται το ποσό του 1,324.089 εκατ. ευρώ.

Αναφέροντας ότι η Κύπρος δεν είναι υπέρ της σημαντικής αύξησης του προϋπολογισμού, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ωστόσο ότι δεν φέρει ένσταση σε κάποια αύξηση του προϋπολογισμού και αυτό γιατί είναι θέμα χρόνου η Κύπρος να γίνει συνεισφορές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τα προηγούμενα χρόνια, εξήγησε, η χώρα βρισκόταν σε ουδέτερη φάση. Είπε επίσης ότι η τελευταία αύξηση που υποστήριξε η Κύπρος ήταν 1,08%.

Ανέφερε ακόμα ότι παρόλο που η Κύπρος δεν υποστηρίζει την εισαγωγή πρόσθετων ίδιων πόρων συμφώνησε με κάποιες εισηγήσεις της Επιτροπής για κάποια μικρής έκτασης ίδια έσοδα που σχετίζονται με ανακυκλώσιμα προϊόντα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος είναι εναντίον στην εισαγωγή φορολογίας επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ως ίδιο έσοδο.

Όσον αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού ανέφερε ότι ενώ στο πλαίσιο του 2014-2020 η κατανομή ήταν 34% για την πολιτική συνοχής, 35,5% για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και 24% για όλα τα άλλα προγράμματα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το ΠΔΠ 2021-2027 είναι ένα ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 30% για τις δύο πρώτες πολιτικές και αύξηση στο 36% υπέρ των νέων πολιτικών που αφορούν τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της στήριξης των επενδύσεων, τη μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων, την ασφάλεια και την άμυνα. Σημείωσε ότι οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο επιχειρούν κάποια μείωση του προϋπολογισμού για τiς νέες πολιτικές και αύξηση του ποσοστού για την ΚΑΠ και την πολιτική συνοχής, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Όπως είπε η θέση της Κύπρου κινείται προς την κατεύθυνση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού βλέπουν τη λογική της ενίσχυσης των νέων πολιτικών, ωστόσο από την άλλη οι υπηρεσίες του κράτους έχουν κάποια έγνοια ώστε να μην είναι απότομη η προσαρμογή και να μην υπάρξουν απώλειες όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι το ΠΔΠ είναι ένα εργαλείο χρήσιμο και σημαντικό, αλλά δεν σημαίνει ότι οι βασικές πολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ υλοποιούνται μέσω αυτού του 1% του ΑΕΕ και η σημασία του δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy