ΥΠΟΙΚ: Μέχρι τέλος 2020 καταρτισμός και κατάθεση πλάνου για Ταμείο Ανάκαμψης στην Κομισιόν

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, και παραθέτουν λεπτομέρειες για την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσίας 30 Απριλίου 2020.


Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά από όλους, τόσο από το επιτελείο της Κυβέρνησης  όσο και από τον πολιτικό κόσμο ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτιστεί και να κατατεθεί το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση, αφού ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο  της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ανέφερε ότι στην κατάρτιση του πλάνου «θέλουμε με θέρμη να συνεργαστούμε» με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους πολιτικούς ευρύτερα.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά κριτήρια, καθώς αφορά λεφτά τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για την επόμενη γενιά, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις, θα υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρούμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα κονδύλια», και να τα αξιοποιήσουμε για χάρη των μελλοντικών γενεών».

Αφού ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη συμφωνία για τον καταρτισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με έντονο τρόπο, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να βρει νέα εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους ούτως ώστε να βοηθήσει στη διάσωση αρκετών ευρωπαϊκών οικονομιών που κινδύνευαν και κινδυνεύουν με κατάρρευση».

Παρατηρώντας ότι «κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία», επεσήμανε ότι «με αυτή την κρίση, παρά τις έντονες διαβουλεύσεις που ζήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επετεύχθη μια ιστορική συμφωνία, η οποία ανοίγει και ένα άλλο κεφάλαιο για το πού οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οδεύουμε σε μια πιο ομοσπονδιοποιημένη ΕΕ ή μια ΕΕ όπως είναι σήμερα, αντιμετωπίζοντας πολλές στρεβλώσεις σε μια κοινωνία και μια οικονομία που μεταλλάσσεται συνεχώς».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε στη συνέχεια ότι δραττόμενοι της ευκαιρίας της συμφωνίας, που ικανοποιεί πλήρως τους στόχους της Κύπρου, που μετά από μακρά διαπραγμάτευση, εξασφάλισε €1,4 δισ. στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Πλαισίου και €1,3 δισ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, «το επόμενο διάστημα θα καταρτίσουμε τον προγραμματισμό μας, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, για τις μελλοντικές γενεές, αυτό το Ταμείο που θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια καθυστέρηση, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι η ΕΕ μπορεί να βρει τις συναινέσεις ούτως ώστε να προχωρήσει.

«Δεν πιστεύω ότι θα ναυαγήσει ο πολυετής προϋπολογισμός λόγω του Κοινοβουλίου. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις που θα πρέπει φυσικά να ικανοποιούν και το Συμβούλιο. Δεν αναμένω όμως κάποιο πολιτικό ναυάγιο λόγω αυτής της διαδικασίας», κατέληξε ο Υπουργός.