ΥΠΟΙΚ: «Όχι σε αναστολή δόσεων δανείων»

Ï Õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí Êùíóôáíôßíïò Ðåôñßäçò ìéëÜ óôï äçìïóéïãñÜöï ôïõ ÊÕÐÅ Ãñçãüñç ÓÜââá, Ëåõêùóßá 12 ÌáÀïõ 2022. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο επανάληψης του μέτρου που αφορά την αναστολή της καταβολής των δόσεων στα δάνεια, το οποίο εφαρμόστηκε την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού. Έσπευσε μάλιστα να στείλει μήνυμα ενόψει των αιτημάτων που κατατίθενται καθημερινά για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για διατήρηση των δημοσιονομικών αντοχών.

Σε δηλώσεις του μετά το Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου και κληθείς να σχολιάσει τις εισηγήσεις του ΚΕΒΕ για επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων και αναστολή στην καταβολή των δόσεων στα δάνεια, ο Κ. Πετρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναστολής δόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά έχουν λήξει, νομίζω το ξέρει και το ΚΕΒΕ». Επίσης, σε σχέση με τα υπόλοιπα αιτήματα που κατέθεσε το Επιμελητήριο, είπε ότι: «Θα δούμε τις επιστολές τους, αλλά αυτή η κρίση είναι πάρα πολύ διαφορετική από την κρίση της πανδημίας […] Εισερχόμαστε σε μια νέα οικονομική εποχή και υπάρχει ανάγκη να διατηρήσει και το δημόσιο κάποιες αντοχές λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί». Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τη στήριξη», ενώ παραδέχθηκε ότι «αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό είναι και οι ευάλωτες ομάδες, άρα θα πρέπει να δούμε και την κοινωνική έννοια της πολιτικής», είπε.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά κατέγραψαν πλεόνασμα 239,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 137,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί κάποια βοήθεια από την ΕΕ, απάντησε ότι «δεν υπάρχει βοήθεια από την ΕΕ». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια στον προϋπολογισμό που βοηθούν τις επιχειρήσεις και ειδικά όσον αφορά την απεξαρτητοποίησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και κάλεσε τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν.

«Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον πληθωρισμό»

 

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον πληθωρισμό»

. Ισχυρίστηκε επίσης ότι μέχρι στιγμής δόθηκαν 160 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΤΑ, των μειώσεων των φόρων σε ηλεκτρισμό και καύσιμα και του επιδόματος πετρελαίου στις ορεινές περιοχές. «Αν τα βάλουμε όλα αυτά κάτω, είμαστε από τις χώρες που πήραμε τα πιο δραστικά μέτρα», είπε.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.