Την αντίθεση της Κυβέρνησης στην μείωση της φορολογίας στα καύσιμα εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, για την παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019.

Ο Χ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «η φορολογία στα καύσιμα είναι συγκριτικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» και ότι «οι τιμές των καυσίμων για τον καταναλωτή είναι ελαφρώς χαμηλότερες απ΄ ότι πριν 5-6 χρόνια». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, τα δεδομένα «δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να προτείνει τη μείωση αυτής της φορολογίας».

Ο Υπουργούς Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι «η τελική απόφαση (για τη φορολογία στα καύσιμα) ανήκει στη Βουλή. Έσπευσε ωστόσο να συσχετίσει το θέμα με την πρόταση για μείωση της φορολογίας στις καταθέσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα δεν θα προωθηθεί η μείωση της φορολογίας στις καταθέσεις.

 

ΥΠΟΙΚ: «Οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό διασφάλισαν τη σταθερότητα της οικονομίας»

Οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό «διασφάλισαν την σταθερότητα της οικονομίας και οδήγησαν την χώρα σε διαδοχικές αναβαθμίσεις» από τους οίκους αξιολόγησης, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, υπερασπίζοντας για άλλη μία φορά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για κλείσιμο του Συνεργατισμού και παράδοση των καλών στοιχείων στην Ελληνική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε η Κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις κακές πρακτικές του παρελθόντος». Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί πλέον κάτω από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, πανευρωπαϊκό, εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο», προσθέτοντας ότι «η πίεση θα είναι συνεχής μέχρι την πλήρη και οριστική εξυγίανση».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου