Αρνητική είναι η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο αίτημα σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών στα καύσιμα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίας της Βουλής, υπό το βάρος και της κρίσης στην ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και της τουρκικής λίρας, η οποία οδήγησε στη μείωση των τιμών των καυσίμων στα κατεχόμενα, επηρεάζοντας τις πωλήσεις στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κρίση στην ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και της τουρκικής λίρας επηρέασε – πέραν από τις τιμές των καυσίμων – και τις τιμές σε μία σειρά προϊόντων, όπως τρόφιμα, φάρμακα, τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, το καζίνο κτλ.
Ανέφερε ωστόσο ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα λυθούν μέσα από την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής του κράτους. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι φορολογίες στα καύσιμα στην Κύπρο είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ.

Όπως ανέφερε, πριν τις φορολογίες οι τιμές στην Κύπρο είναι πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ μετά τις φορολογίες οι τιμές είναι πιο χαμηλές.

Ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα των φορολογιών στα καύσιμα ενδεχομένως να εξεταστεί, σε περίπτωση που υπάρξουν αυξήσεις στις διεθνείς τιμές οι οποίες θα επιφέρουν αυξήσεις και στην Κύπρο. Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή το κράτος εισπράττει κάθε χρόνο 390 εκατ. ευρώ από τους φόρους καυσίμων. Αναφέρθηκε επίσης ότι για κάθε 1 σεντ που διαφοροποιείται η φορολογία στα καύσιμα, η επίπτωση είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Αρνητικά είδαν όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών για τη μείωση των φορολογιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός για το ότι η Κύπρος τοποθετείται στο μέσω του καταλόγου στο ύψος της φορολογίας δε μπορεί να θεωρηθεί συγκριτικό στοιχείο, αφού οι δημόσιες μεταφορές στη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ο κ. Βότσης είπε ότι μεταφέρθηκε στον Υπουργό Οικονομικών αίτημα για κίνητρα για τη χρήση αυτοκινήτων με υγραέριο ή ηλεκτρισμό, στο οποίο, όπως είπε, η ΚΥβέρνηση φαίνεται ότι ανταποκρίνεται θετικά. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης ότι όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα να έρθουν κίνητρα ενώπιον της επιτροπής.

Τα στοιχεία για τις φορολογίες των καυσίμων καταδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι από τις πλέον φθηνές χώρες στην ΕΕ, υποστήριξε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κωνσταντίνου.

Είπε μάλιστα, ότι ενώπιον της Επιτροπής ο ίδιος έθεσε θέμα μελέτης τροποποίησης του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αφού υπάρχει τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός τόσο στα καύσιμα, όσο και στα φάρμακα και άλλα προϊόντα, χωρίς ωστόσο να καθορίζει πως αυτό μπορεί να γίνει και ποιες άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην χώρα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου