Νέα μείωση των υποκαταστημάτων των τραπεζών αλλά και του αριθμού των εργαζομένων, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής με θέμα: «Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά την συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα».

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεκάδες κοινότητες της υπαίθρου και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ένεκα του κλεισίματος του Συνεργατισμού και των υποκαταστημάτων του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση, η οποία φέρει την ευθύνη για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, οφείλει να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κοινοτήτων. Τόνισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση κατά την επίτευξη της συμφωνία με την Ελληνική όφειλε να διασφαλίσει τις κοινότητες.

Ωστόσο η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ήταν για άλλη μια φορά αρνητική. Ανέφερε μάλιστα ότι η εποπτική κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση των υποκαταστημάτων αλλά και των εργαζομένων στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε σοφιστείες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, όταν κάλεσε την Βουλή να νομοθετήσει για την μεταφορά υποκαταστημάτων στην ύπαιθρο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ζήτησε η Βουλή ήταν να ασκήσει την επιρροή του ο Υπουργός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση ξεπούλησε τον Συνεργατισμό και τώρα νίπτει τας χείρας της, παρουσιαζόμενοι κοινωνικά αναίσθητη, είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση είναι απαράδεκτη, όπως και η στάση του Υπουργού Οικονομικών στη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Υπουργός πέραν από την προκλητική του στάση για τα προβλήματα και τι προσπαθεί να κάνει η Βουλή, προσπάθησε να μετατοπίσει τα προβλήματα στη βουλή ή να τα αποδώσει σε άλλους, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα, στο παρελθόν όταν έβαλε το δάκτυλο στο μέλι, ήταν διαλλακτική. Σήμερα λέει ότι είναι ιδιωτική τράπεζα. Η λύση είναι η επανασύσταση του Συνεργατισμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών στις ορεινές περιοχές. Το κράτος είπε, πρέπει να επιδοτήσει τις Τράπεζες για κινητές μονάδες ή την μεταφορά των ηλικιωμένων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου προειδοποίησε ότι θα καταστραφεί η ύπαιθρος  και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Σωτήρης Κυριάκου, κατήγγειλε ότι στραγγαλίζεται η ύπαιθρος.

Κοινοτάρχες ορεινών περιοχών αναφέρθηκαν στο παράδειγμα των κρασοχωριών όπου διαμένουν 22 χιλιάδες άτομα και όμως δεν υπάρχει ούτε ένα υποκατάστημα. Ακόμη στο παράδειγμα χωριών του Κάμπου, όπου οι γέροντες μεταφέρονται στον Καλοπαναγιώτη, για να πάρουν τα χρήματα της σύνταξης τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε επίσης: Αρνητική απάντηση του ΥΠΟΙΚ για επανίδρυση του Συνεργατισμού

Διαβάστε επίσης: «Εκλιπαρούσαμε να μας αφήσουν ένα ΑΤΜ. Εδώ καταντήσαμε»