ΥΠΟΙΚ: Όχι στη φορολόγηση των υπερκερδών, θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτές

«Πού ζει η κυρία Υπουργός Ενέργειας; Το πανάκριβο ρεύμα συνθλίβει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΑΚΕΛ προς κυβέρνηση – ΔΗΣΥ: «Πού ζείτε; Το πανάκριβο ρεύμα συνθλίβει νοικοκυριά»


Τα πιο πάνω υπέδειξε χθες το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Κουκουμά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Νατάσας Πηλείδου, η οποία επιχείρησε να διασκεδάσει την έντονη κριτική της κοινωνίας για την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και να ανασκευάσει το mea culpa του Υπουργού Οικονομικών. Υπέδειξε επίσης ότι ο Συναγερμός θέλει να επαναλάβει το έγκλημα του Συνεργατισμού σε όλους τους ημικρατικούς, προσθέτοντας ότι «ο Συναγερμός φεύγει από την κυβέρνηση με καταγραμμένη μια κολοσσιαία αποτυχία και στα ενεργειακά». Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η κοινωνία θα επιλέξει «αλλαγή στη διακυβέρνηση (με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη), η οποία θα σημάνει και μια νέα ενεργειακή πολιτική που θα καταστήσει στην πράξη την ενέργεια κοινωνικό αγαθό».

Εν τω μεταξύ, μετά το mea culpa ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παραδέχθηκε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της Ενέργειας. Επιχείρησε μάλιστα να δαιμονοποιήσει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρόχειρη και χωρίς οικονομική λογική». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η φορολόγηση των υπερκερδών θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο με τιμωρητικό τρόπο έναντι των επενδύσεων». Ακόμη, αν και παραδέχθηκε ότι τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκαναν λόγο για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών, ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές τους αφορούν μόνο τομείς οι οποίοι… δεν υπάρχουν στην Κύπρο, όπως οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στη φορολόγηση των υπερκερδών, είπε ότι «η Κύπρος έλαβε εξαίρεση από την υποχρέωση για καθορισμό πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, περιλαμβανομένων και των ΑΠΕ».

Όπως είπε ο Κ. Πετρίδης, ετοιμάζεται νομοσχέδιο «το οποίο προνοεί την επιβολή ενός ειδικού  τέλους επί του κύκλου εργασιών των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας». Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι το επίπεδο του τέλους θα είναι χαμηλό.


Απαντώντας, ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να προστατεύσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας. Επεσήμανε επίσης ότι το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο. «Η ανικανότητα (των κυβερνώντων) στοιχίζει στην κοινωνία και δεν μπορεί να κρύψει την απροθυμία τους να βλάψουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», υπέδειξε.

Σημειώνεται ότι ο Χ. Πολυκάρπου δεν ενέδωσε στην προσπάθεια του Κ. Πετρίδη για τη δημιουργία τοξικού κλίματος. Αντίθετα, επεσήμανε ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έστειλε δύο επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος δυστυχώς δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια να στείλει μια απαντητική επιστολή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.