Υποκλοπές: Αμείλικτα ερωτήματα για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

Προ των ευθυνών τους φέρνει άπαντες το ΑΚΕΛ

Για αμείλικτα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για το Υπουργικό Συμβούλιο, το κυβερνών κόμμα, τον ΔΗΣΥ και για τον πρόεδρό του, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συνάντησή τους χθες με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Θεσμών, με αντικείμενο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως η ίδια η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής PEGA και οι όροι εντολής της αποτυπώνουν την κοινή μας έγνοια για ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ως αποτέλεσμα παραβιάσεων στη χρήση του λογισμικού Pegasus ή παρόμοιων λογισμικών παρακολούθησης, λ.χ. Predator.

«Σπεύδω να σημειώσω το αυτονόητο. Η συζήτηση που διεξάγεται, αλλά και οι αναφορές που θα γίνουν από εμάς, δεν σχετίζονται με τη δεδομένη αποστολή της ΚΥΠ, η οποία αφορά την κρατική ασφάλεια και τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα. Ούτε αφορά το επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τις νόμιμες παρακολουθήσεις κατόπιν δικαστικού εντάλματος. Αφορά δραστηριότητες και δράσεις πέρα και έξω από το νόμιμο ή το ηθικό», διευκρίνισε ο Άριστος Δαμιανού, φέρνοντας παράλληλα τους θεσμούς προ των ευθυνών τους: Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό σώμα που εκπορεύεται και εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Δεν είναι δικαστήριο για να καταδικάζει, αλλά ούτε και πρέπει να αποποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Στο ζήτημα λοιπόν των παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών οι κυβερνώντες ελέγχονται. Όπως ελέγχονται αναφορικά με δραστηριότητες εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών.

Τέλος, ο Άριστος Δαμιανού επανέλαβε τα αυτονόητα, ξεκαθαρίζοντας πως οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή με εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται με την παραγωγή και/ή εξαγωγή λογισμικών διπλής χρήσης και του πολιτικού προσωπικού είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. «Είναι εδώ που προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για το Υπουργικό Συμβούλιο, το κυβερνών κόμμα, τον ΔΗΣΥ και για τον πρόεδρό του, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».

 

 

Δαμιανού: Oι αρμόδιοι γνώριζαν
Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, οι εδώ κυβερνητικοί αρμόδιοι γνωρίζουν ότι ο Tal Jonathan Dilian, του οποίου ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την ποινική δίωξη παρά την αυταπόδεικτη εμπλοκή του με το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, σχετίζεται με την NSO, που παράγει το Pegasus και βέβαια με την Intellexa που παράγει το Predator. Υπάρχουν -επίσης- σοβαρά αστυνομικά ευρήματα αναφορικά με τον Avraham Shahak Avni. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η σταθερή θέση του ΑΚΕΛ είναι πως η ιδιωτικότητα των πολιτών, το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και επικοινωνίας είναι ιερό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.