Υποκλοπές: Άρον-άρον κουκούλωµα επιχειρείται στην Ελλάδα

Συνεχίζει τις έρευνες το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η Κοµισιόν παρεµβαίνει µε την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενηµέρωσης


 

Με την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων ολοκλήρωσε τις εργασίες της.

Πολλοί είναι εκείνοι που µιλούν για κουκούλωµα αφού η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική απέρριψε όλα τα αιτήµατα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ως µάρτυρες οι βασικοί εµπλεκόµενοι στην υπόθεση.

Υπενθυµίζεται ότι από την ελλιπή λίστα µαρτύρων εξαιρέθηκαν -εκτός του Πρωθυπουργού- ο Γενικός Γραµµατέας (και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη) Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο δηµοσιογράφος και θύµα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης, οι αρµόδιοι εισαγγελείς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας, τα στελέχη της Υπηρεσίας που είχαν εµπλακεί και αρκετοί άλλοι.


Ταυτόχρονα, στην ΕΥΠ καταστράφηκε ο φάκελος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, στην Α∆ΑΕ απαγορεύτηκε µε νόµο να ενηµερώνει τα θύµατα των υποκλοπών για την περίπτωσή τους και οι βασικοί ύποπτοι κρύφτηκαν πίσω από την παράνοµη επίκληση του απορρήτου των ενεργειών τους.

 

∆εν θα κλείσει εύκολα το θέµα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

9Dc34F5Bfe7179C7D56396Def75B6A0D A 1

Ανησυχίες για την προστασία της δηµοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.

 

Παρά το βεβιασµένο κλείσιµο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής στην Ελλάδα, η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα.


Αυτό αποδεικνύει το σφυροκόπηµα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στις 12 Σεπτεµβρίου στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Σχεδόν όλοι οι οµιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισµικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνοµη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου».

Αναφέρει πάντως το ΕΚ ότι «ορισµένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνοµο λογισµικό», ενώ «άλλοι αµφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα».


Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δηµοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννοµου ή παράνοµου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δηµοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του Επίτροπου Didier Reynders, ο οποίος ανέφερε ότι «η χρήση κατασκοπευτικού λογισµικού στην Ελλάδα αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ότι η Κοµισιόν συγκεντρώνει στοιχεία σε σχέση µε την υπόθεση και θα αξιολογήσει το θέµα σε σχέση µε το ευρωπαϊκό δίκαιο όταν θα έχει όλες τις λεπτοµέρειες.

Σηµειώνεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενηµέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε για την προστασία του πλουραλισµού και της ανεξαρτησίας των µέσων ενηµέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Πράξη προβλέπει, µεταξύ άλλων, την ονοµαστικοποίηση των µετοχών των καναλιών και θεσµοθετηµένο πλαίσιο ασφάλειας των δηµοσιογράφων απέναντι σε πρακτικές παρακολουθήσεων από κρατικές υπηρεσίες.


F9Dac51047Edc0De33F319E095B51Bb8 A 1

 

 

Μείζον ζήτηµα νοµιµότητας και δηµοκρατίας

 

 

Ο σεβασµός στις δηµοκρατικές ελευθερίες είναι συνυφασµένος µε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τον πολιτισµό µιας κοινωνίας

 

Σύσσωµη η αντιπολίτευση θεωρεί ότι προκύπτει µείζον ζήτηµα νοµιµότητας τόσο για τις υποκλοπές µε το Predator, όσο και για τις νοµότυπες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Υπογραµµίζει ακόµα ότι ο σεβασµός στις δηµοκρατικές ελευθερίες είναι συνυφασµένος µε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τον πολιτισµό µιας κοινωνίας και τη δηµοκρατία την ίδια.

Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις διαφόρων κοµµάτων µε τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.


ΣΥΡΙΖΑ: Είναι ηµέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη ∆ηµοκρατία, αλλά το θέµα δεν κλείνει εδώ. Όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη ∆ηµοκρατία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη ∆ικαιοσύνη, είτε πριν, είτε µετά τις εκλογές.

ΚΚΕ: Πρόκειται για «Επιτροπή-παρωδία» και «εσπευσµένο κλείσιµο/κουκούλωµα» «µε ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Οι εργασίες της αποτέλεσαν το «κερασάκι στην τούρτα» της µεθοδευµένης συγκάλυψης των υποθέσεων, του αποπροσανατολισµού µε επιλεκτικές διαρροές ένθεν κακείθεν, οι οποίες σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την υπόθεση, να αφήσουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσµικό πλαίσιο και την ασύδοτη δράση των εγχώριων και ξένων µυστικών υπηρεσιών, των κρατικών και παρακρατικών µηχανισµών.

ΜέΡΑ25: Κλείνει άρον-άρον η Εξεταστική για τις υποκλοπές από την Μητσοτάκης Α.Ε. όπως αναµενόταν, χωρίς καµία διαλεύκανση, καµία διερεύνηση, κανένα “φως”. Το παρακράτος των υποκλοπών, των κλοπών και του αυταρχισµού του καθεστώτος Μητσοτάκη επιλέγει πάλι τη συγκάλυψη των εγκληµάτων του.


 

 

Στην Ελλάδα ο Μπιλ Μάρτσακ του Citizen Lab

D9C97597Cef1D89C511Bd5Faf753Afd5 A 1

«∆ύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου µια ιδιωτική εταιρεία θα µπορούσε νόµιµα να χρησιµοποιεί το Predator»

 

Ο Μπιλ Μάρτσακ (Bill Marczak), µέλος του Citizen Lab, της οµάδας του Πανεπιστηµίου του Τορόντο που έφερε στο φως τα κακόβουλα λογισµικά παρακολουθήσεων, θα συµµετέχει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου σε εκδήλωση του ETERON στην Αθήνα, µε θέµα «Υποκλοπές: Spyware και Κρίση του Κράτους ∆ικαίου».

Τον ∆εκέµβριο του 2021, το Citizen Lab, που ασχολείται µε τις ψηφιακές απειλές κατά των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, δηµοσιοποίησε την έρευνά του για το τότε άγνωστο spyware ονόµατι Predator, σηµειώνοντας πως µεταξύ άλλων έχει πελάτες και στην Ελλάδα.


Όπως είναι πλέον γνωστό, το Predator δηµιουργήθηκε από µια µικρή εταιρεία µε έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, τη Cytrox, η οποία στη συνέχεια αγοράστηκε από την ισραηλινή Intellexa, µια εταιρεία που έχει έδρα και στην Ελλάδα.

Μετά τη δηµοσίευση της έρευνας αυτής άρχισε έρευνα στην Ελλάδα που έφερε στο φως την παρακολούθηση δηµοσιογράφων και πολιτικών.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει αγοράσει ή έχει χρησιµοποιήσει το Predator. Ωστόσο, ο Μάρτσακ έχει δηλώσει πριν από µήνες σχετικά µε αυτό: «Από τεχνική άποψη δεν µπορούµε να πούµε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. ∆εν έχουµε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισµικό υποκλοπής, όπως το Predator της Cytrox, να έχει πουληθεί σε µία ιδιωτική εταιρεία για δική της χρήση».


Και εξηγούσε: «Η Intellexa µπορεί να πουλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά θα σοκαριζόµουν εάν πουλούσαν το Predator σε ιδιωτικές εταιρείες. Σε αντίθεση µε τις κυβερνήσεις, που έχουν γενικώς τη νοµική εξουσιοδότηση να παρακολουθούν, είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου µια ιδιωτική εταιρεία θα µπορούσε νόµιµα να χρησιµοποιεί το Predator. Ακόµα, αυτού του τύπου το λογισµικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατοµµύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα µπορούσε να πληρώσει µια ιδιωτική εταιρεία».

Πηγές: news247.gr, efsyn.gr, avgi.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.