Υποκλοπές και παρακολουθήσεις: Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα – Σφοδρές αντιδράσεις και στην Κύπρο

Στην Ελλάδα, καταιγιστικές οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επισπεύδοντας την επαναλειτουργία της Βουλής για τις 22 Αυγούστου αντί για τις 31.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να ανοίξει νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση του θέματος. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε άγνοια για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, παρόλο που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως είπε, είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του.

Δεσμεύτηκε ωστόσο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την άμεση ανακοίνωση του λόγου για τον οποίο παρακολουθείτο, λέγοντας ότι δε θα δεχτεί συγκάλυψη. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για απόπειρα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, και να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Για αλαζονεία και έλλειψη μεταμέλειας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια έκτακτης συζήτησης στη Βουλή. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί πίσω από αστείες δικαιολογίες, να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την προσήλωσή του στη διαμόρφωση σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που υπονομεύει τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Αντιδράσεις και στην Κύπρο για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

Χθες ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου απέστειλε επείγουσα επιστολή προς το Προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS. Υπό την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της επιτροπής, ζήτησε να οργανωθεί διερευνητική αποστολή στην Αθήνα, για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις. Ενημέρωσε παράλληλα το Προεδρείο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα των παρακολουθήσεων στις κεντρικές φυλακές, ζητώντας όπως στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τεθεί και το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι πρέπει να σπάσει η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Συναγερμού δεν συγκινείται από το γεγονός ότι όλα βοούν πως η Κύπρος συνδέεται με την υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι ιδρυτής της εταιρίας που δημιούργησε το λογισμικό των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, είναι ο πρώην Ισραηλινός κατάσκοπος Ταλ Ντίλιαν, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του μαύρου βαν. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι είναι εκκωφαντική η σιωπή κυβέρνησης και Συναγερμού.

Συνιστούν ευθεία απειλή στην ίδια τη Δημοκρατία, τονίζει ο Α. Μαυρογιάννης 

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, προκαλούν σωρεία ερωτηματικών και στην Κύπρο τονίζει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει σε γραπτή του ανακοίνωση ότι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, για την παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, αποτελεί προϊόν εταιρείας, που φέρεται να συνδέεται με την Κύπρο και η οποία παραπέμπει στη γνωστή υπόθεση του «κατασκοπευτικού βαν».

Σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση που τηρεί σιγή ιχθύος, οφείλει να διευκρινίσει τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και για τα μέτρα που έλαβε μετά και την καταδίκη της από τη δικαιοσύνη.

Τονίζει ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν έχουν θέση οι ξεπερασμένες πρακτικές μακαρθισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy