Υποκλοπές: Γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη δέχεται σκυµµένη και σιωπηλή τους «κεραυνούς» της Ευρώπης;

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει το τελευταίο ράπισµα από το Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα σχολιάσει την τελική έκθεση»
  • Η εισηγήτρια της Επιτροπής καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να δηµοσιεύσει το πόρισµα για το κατασκοπευτικό βαν
  • Το πόρισµα Στεφάνου δεν δηµοσιοποιείται, διότι «υπήρξε κακοδικία -µια δίκη παρωδία και µε αυτό τον τρόπο παρέχεται κάλυψη στους ενόχους»
  • Η PEGA ζητά αναθεώρηση του κανονισµού για την Εuropol, ούτως ώστε σε εξαιρετικές περιπτώσεις να µπορεί να αρχίζει ποινική έρευνα χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-µέλους
  • Η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων στην Ελλάδα ανακάλυψε 40 SMS µε το κακόβουλο λογισµικό Predator σε πάνω από 20 στόχους

 

Η τελευταία παρέµβαση-καταπέλτης για τις κυπριακές Αρχές από την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται να προστεθεί στα απανωτά, εξευτελιστικά για τον τόπο, πορίσµατα σχετικά µε το διεθνές σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην τελευταία παρέµβασή της η εισηγήτρια της PEGA, Sophie Int’ Veld, χαρακτήρισε εκ νέου την Κύπρο ως “εξαγωγικό κόµβο για κατασκοπευτικό λογισµικό σε αντιδηµοκρατικά καθεστώτα ανά τον κόσµο” και ως “ελκυστική τοποθεσία για τις εταιρείες που πωλούν τεχνολογίες παρακολούθησης”.

Κακοδιοίκηση και στόµατα ερµητικά κλειστά

Η κα Int’ Veld εξέφρασε την πεποίθηση ότι “στην Κύπρο -όπως και στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία- έχουν σηµειωθεί παραβάσεις ή κακοδιοίκηση κατά την εφαρµογή του δικαίου της Ένωσης, όσον αφορά τη χρήση και το εµπόριο κατασκοπευτικού λογισµικού”. Το πιο ενδιαφέρον σηµείο, όµως, της τελευταίας παρέµβασης της PEGA, είναι εκείνο όπου η εισηγήτρια της Επιτροπής καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να δηµοσιεύσει το πόρισµα για το κατασκοπευτικό βαν, κάτι που τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι θεσµοί στο σύνολό τους αρνούνται πεισµατικά, αλλά και επιδεικτικά.

Η “Χαραυγή” επικοινώνησε µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το τελευταίο ράπισµα από το Ευρωκοινοβούλιο αρκέστηκε να πει πως “αυτό (σ.σ. η παρέµβαση της PEGA) δεν είναι η τελική έκθεση, αλλά ένα προσχέδιο” και ότι “η κυβέρνηση θα σχολιάσει µόνο την τελική έκθεση”.

Η PEGA αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι το µοναδικό µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υπογράψει τη σύµβαση του Wassenaar, η οποία αφορά τον έλεγχο των συµβατικών όπλων και των αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, όπως είναι τα κακόβουλα λογισµικά. Καλεί την Κύπρο να καταστεί συµµετέχον κράτος του ∆ιακανονισµού και υπενθυµίζει στο Συµβούλιο, στα κράτη-µέλη και στην Επιτροπή ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να µπορέσει η Κύπρος να προσχωρήσει στο ∆ιακανονισµό του Wassenaar.

Γ. Γεωργίου: Ακόµα ένα επεισόδιο διασυρµού της Κύπρου

Πρόκειται για ακόµα ένα νέο επεισόδιο διασυρµού της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε στη “Χαραυγή” ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Γιώργος Γεωργίου. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος αποτελεί κόµβο εξαγωγής τέτοιων παράνοµων λογισµικών, ότι η εταιρεία NSO κατοικοέδρευσε στην Κύπρο για µεγάλο χρονικό διάστηµα, την ίδια στιγµή που κυβερνώντες το αρνούνταν και ότι υπάρχουν εδώ και δραστηριοποιούνται εταιρείες εξαγωγής κατασκοπευτικών συστηµάτων, τα οποία, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, πωλούνται πολλές φορές σε αυταρχικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον κόσµο.

“Το κυβερνών κόµµα εµπλέκεται στην όλη υπόθεση, ενώ ο Αλέξανδρος Σίνκα, πρώην σύµβουλος του προέδρου του ∆Η.ΣΥ., φαίνεται ότι διαδραµάτισε καταλυτικό ρόλο στη µεταφορά αυτών των εταιρειών στην Ελλάδα όπου συνέβησαν όλα αυτά που βλέπουµε ακόµη και σήµερα”, υπέδειξε ο κ. Γεωργίου.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής εκφράζει την εκτίµηση πως το πόρισµα Στεφάνου δεν δηµοσιοποιείται, διότι “υπήρξε κακοδικία -µια δίκη παρωδία και µε αυτό τον τρόπο παρέχεται κάλυψη στους ενόχους”.

Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις προέβη και σε συγκεκριµένες συστάσεις, όπως ότι θα πρέπει να ελεγχθούν αυστηρότερα οι άδειες εξαγωγής τέτοιων λογισµικών µε προοπτική την πλήρη κατάργησή τους. Επιπλέον, προτείνει την αναβάθµιση του νοµοθετικού πλαισίου για έλεγχο της χρήσης και από κρατικές υπηρεσίες (βλέπε ΚΥΠ).

Aξίζει να σηµειωθεί ότι, µεταξύ άλλων, η PEGA ζητά την αναθεώρηση του κανονισµού για την Εuropol, ούτως ώστε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να µπορεί να αρχίζει ποινική έρευνα χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-µέλους, όπου οι εθνικές Αρχές αδυνατούν ή αρνούνται να διερευνήσουν και υπάρχουν σαφείς απειλές για τα συµφέροντα και την ασφάλεια της ΕΕ.

Ελλάδα: 40 νέα SMS, 20 νέοι στόχοι του Predator

Την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας προσπαθεί µε νύχια και µε δόντια να συγκαλύψει την υπόθεση, µια νέα αποκάλυψη για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται να ταράξει τα νερά.

Η έρευνα της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων ανακάλυψε 40 SMS µε το κακόβουλο λογισµικό Predator σε πάνω από 20 στόχους. Την αποκάλυψη έφερε στο φως της δηµοσιότητας το insidestory.gr.

Σύµφωνα µε το καλά ενηµερωµένο σάιτ, η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠ∆ΠΧ), η οποία εδώ και έξι µήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς της αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισµικού παρακολούθησης τερµατικών συσκευών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας, έβγαλε “λαβράκια”. Το inside story απηύθυνε ερωτήµατα στην ΑΠ∆ΠΧ µετά το πρόστιµο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa, η οποία εµπορεύεται το Predator.

Στις απαντήσεις της, η Αρχή αναφέρει ότι “έως σήµερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: SMS Centers) στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν µπορούµε να γνωρίζουµε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας -όπως έχει ήδη διαπιστωθεί- αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε οµόλογες Εποπτικές Αρχές”. Και ακόµα τονίζει ότι: “Έως σήµερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS, αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται” και πως αυτά “έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθµούς”. “Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα SMS-δόλωµα”.

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.