Υποκλοπές: Πάμε στις εκλογές ελεύθεροι… ή όχι;

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Η τελευταία εξέλιξη στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών θα πρέπει να προβληματίσει σε βάθος όλους όσοι εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θετικά ή αρνητικά στο μέγα αυτό ζήτημα. Ουσιαστικά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, παροπλίζει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκοντας αστείες προφάσεις, ενώ τα πράγματα σοβαρεύουν, αφού απειλεί με δεκαετείς καθείρξεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή, που οτιδήποτε άλλο πέρα από την πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία απλώς θα μας σπρώχνει πιο κάτω και από τον πάτο. Στην Κύπρο –το είχε πει εμμέσως πλην σαφώς ο Γενικός Ελεγκτής– η Νομική Υπηρεσία διαδραματίζει έναν τέτοιο ρόλο στην Πολιτεία, που το κάθε τυχόν ατόπημα αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο Ταλ Ντίλιαν χαϊδεύτηκε στα αυτιά και του έδωσαν την ευχή τους για «καλές δουλειές και καλή σταδιοδρομία», πήγε στην Ελλάδα και μεγαλούργησε. Οι ευθύνες γι’ αυτό είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρες και θα πρέπει να καταλογιστούν, και μάλιστα σύντομα.

Πάντως, σε λιγότερο από έναν μήνα θα ψηφίσουμε για τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στην Ελλάδα σε μερικούς μήνες θα εκλέξουν τον νέο Πρωθυπουργό. Δύο κράτη τα οποία οι κυβερνήσεις τους με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο προσπαθούν να συσκοτίσουν το πεδίο στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ οι λόγοι είναι… επίσης κάτι περισσότερο από ξεκάθαροι.

Ποιος μας εγγυάται ότι δεν παρακολουθούνται τα κινητά υποψήφιων Προέδρων, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων, πολιτών; Ποιος μπορεί να πει ότι είναι αβάσιμη η ανησυχία; Διότι αυτό θα μπορούσε να το πει κανείς αν μερικοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν άφηναν μαύρα σύννεφα πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων πολιτών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κόσμος ζει υπό καθεστώς ανασφάλειας, φόβου αλλά και οργής και θα πρέπει να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή και άκρως επικίνδυνη υπόθεση. Σε μερικές βδομάδες θα κληθούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα και οφείλουμε στον εαυτό μας πριν και πάνω απ’ όλα να σκεφτούμε ποιους είχαμε, ποιους έχουμε και ποιους θέλουμε να έχουμε στο μέλλον.

Οι παρακολουθήσεις αποτελούν εκείνο το σκάνδαλο όπου βάλλονται η δημοκρατία, η ελευθερία, το απόρρητο και η ιδιωτικότητα και μάλλον κανείς δεν θέλει, για κανέναν λόγο, να ζει ανελεύθερος.

Αντί επιλόγου… οι υπεύθυνοι, όχι μόνο για τις υποκλοπές, θα πρέπει να λογοδοτήσουν, να αντικρίσουν κατάματα τη δικαιοσύνη και να αναμετρηθούν με το δίκαιο, αλλά και το δίκιο. Αυτό, είναι λαϊκή απαίτηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.