Υποκλοπές, σκοτεινές διαδρομές και εκκωφαντική σιωπή από τον ΔΗΣΥ

«Πλήρη διερεύνηση και διαφάνεια στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» ζητά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης – ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να σιωπά για πάντα η κυβερνητική παράταξη

 

Δε λέει να κοπάσει η καταιγίδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπως αποκάλυψε η αθηναϊκή εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι φαίνεται να είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με την εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών που πιθανολογείται ότι προώθησαν αυτό το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Επίσης, φαίνεται να υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός για να συμβεί κάτι τέτοιο, με πιθανόν διαφορετικά δεδομένα και διασυνδέσεις από αυτές που υπήρχαν μέχρι τώρα, με τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων – στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Σύμφωνα με ορισμένες νεότερες μαρτυρίες, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος της Κύπρου που είχαν καλές σχέσεις με τους Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί ήταν ο δικηγόρος Α.Σ., που είχε καίριο πόστο στον ΔΗΣΥ -από το οποίο αργότερα αποχώρησε- και σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες υπήρξε το πρόσωπο – «κλειδί» των περαιτέρω εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δικηγόρος φαίνεται να έχει πολύχρονες σχέσεις κι επαφές μέσα και από ευρωπαϊκά πολιτικά φόρουμ με τον πρώην συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, με τον τελευταίο να επιβεβαιώνει σε συνεργάτες του αυτή την πολυετή γνωριμία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κάλεσε χθες τον ΔΗΣΥ να απαντήσει, επιτέλους, τονίζοντας πως η κυβερνητική παράταξη δεν μπορεί να κρύβεται άλλο.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κουκουμάς, «όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα: στις σχέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου με τους Ισραηλινούς πρώην πράκτορες που έχουν τις εταιρείες του μαύρου βαν και του λογισμικού των υποκλοπών. Στη συνεργασία του ΔΗΣΥ με αυτές τις εταιρείες για τα συστήματα ασφάλειας του κυβερνώντος κόμματος. Στα πρόσφατα email που φανερώνουν τους συγκεκριμένους πράκτορες να ζητούν παρεμβάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου προς υπουργεία για να προωθήσει τα συμφέροντά τους».

Η τακτική της σιωπής από πλευράς της κυβερνητικής παράταξης δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος μέσω του εκλογικού του επιτελείου ζητά «πλήρη διερεύνηση και διαφάνεια στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «για άλλη μία φορά το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπλέκεται στη δίνη διεθνών σκανδάλων. Η κάθοδος (σ.σ. σήμερα, Τρίτη) της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus (PEGA) καταδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στη χώρα μας, με την έλλειψη διαφάνειας αλλά και την πιθανή καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο τόπος μας, προστίθεται, φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αφού δραστηριοποιούνταν εδώ εταιρείες ανάπτυξης και εξαγωγής λογισμικών που εντοπίστηκαν να καταγράφουν συνομιλίες πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων.

«Εταιρείες και πρόσωπα που πωλούσαν τα κατασκοπευτικά λογισμικά και κυβερνητικές ή άλλες υπηρεσίες, αλλά και φορείς που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους αγοραστές και οι παράνομες πρακτικές τους, πρέπει να έρθουν στο φως», τονίζεται καταληκτικά.

 

Υποκλοπές: Επιμένει στη «μη εμπλοκή της Κύπρου» το Προεδρικό

Την… πάγια θέση ότι η Κύπρος δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το λογισμικό παρακολούθησης Predator και τα όσα σημειώνονται στην Ελλάδα εξέφρασε χθες στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, να του απευθύνει φιλική προειδοποίηση να «προσέχει τι λέει δημόσια», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σύντομα ενδεχομένως «να βρεθεί απύθμενα εκτεθειμένος».

Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα των Αθηνών», ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι και στο παρελθόν διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας σε θέματα παρακολουθήσεων, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουν κατατεθεί στοιχεία.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαπίστωση ότι ο Σαχάκ Αβνί είχε αναλάβει την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Μάριος Πελεκάνος παρέπεμψε για σχετική απάντηση στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Από την πλευρά του ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι ενδεχομένως οι αρμόδιοι να αποπειραθούν να αποπροσανατολίσουν και τους Ευρωπαίους, όμως δεν μπορούν να κοροϊδέψουν το ΑΚΕΛ, καθώς έχει πλήρη γνώση πολλών δεδομένων και σημείωσε ότι θα δώσουν απαντήσεις στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής όταν θα συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων. Την ίδια ώρα, ο Άριστος Δαμιανού είπε ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και διερωτήθηκε αν υπάρχει διασύνδεση του ζητήματος των παρακολουθήσεων με επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα κοντά στον ΔΗΣΥ και αν υπήρχε γνώση για τη δραστηριότητα εταιρειών παραγωγής λογισμικών παρακολούθησης στην Κύπρο. Τόνισε ότι τα ερωτήματα είναι πολλά, ωστόσο δεν δίνονται απαντήσεις.

 

Υποκλοπές: Όλα βοούν και η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι

Στην Κύπρο σήμερα η Επιτροπή του ΕΚ για τις υποκλοπές

 

Από σήμερα Τρίτη έως τις 4 Νοεμβρίου ομάδα ευρωβουλευτών θα μεταβεί στην Κύπρο και την Ελλάδα για να διερευνήσει επιτόπου καταγγελίες περί ανάπτυξης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στην Κύπρο (1 – 2 Νοεμβρίου), μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό («PEGA») θα συναντηθούν με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Ελλάδα (2 – 4 Νοεμβρίου), όπου θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων Αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 13:00 (ώρα Κύπρου) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Η κάθοδος της Επιτροπής στην Κύπρο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά «επιχειρήματα» περί «καμίας σχέσης της Κύπρου με την υπόθεση των υποκλοπών», καθώς το Προεδρικό μετά τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα επιδόθηκε σε έναν αγώνα συσκότισης της κυπριακής πτυχής του σκανδάλου. Ενός σκανδάλου που, όπως είπε ο Θανάσης Κουκάκης, θύμα των υποκλοπών, «αν οι κυπριακές Αρχές εφάρμοζαν το νόμο, πιθανότατα να μην εξελισσόταν με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy