Υποκλοπές: Τα κράτη-μέλη αρνούνται να συνεργαστούν

Διαμαρτυρίες ευρωβουλευτών για τη μη συνεργασία σχετικά με τα λογισμικά κατασκοπείας

Ανικανοποίητοι από τις απαντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στις ερωτήσεις τους σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εμφανίζονται οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης απέστειλε ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη-μέλη σχετικά με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας και το αντίστοιχο νομικό καθεστώς τους. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απαντήσει εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ από κοινού, διαβεβαιώνοντας το Κοινοβούλιο ότι τα κράτη-μέλη θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για πλήρη συνεργασία. Μεμονωμένες χώρες απέστειλαν απαντήσεις στην Επιτροπή, αλλά παραμένουν αρκετές που δεν έχουν δώσει καμία απάντηση.

Σε προφορική ερώτηση προς την Επιτροπή που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (16 Μαρτίου), οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι το Συμβούλιο δεν απάντησε στις ερωτήσεις και σημειώνουν ότι αυτό συνιστά παραβίαση της αρχής σύμφωνα με την οποία τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συμμετέχουν σε «αμοιβαία ειλικρινή συνεργασία».

Επιπλέον, θα ζητήσουν να δηλώσει η Επιτροπή με τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της παραβίασης και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή εκπληρώνει το καθήκον της για ειλικρινή συνεργασία με την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα τα μέλη της αποστολής του Ευρωκοινοβουλίου, με την επικεφαλής Σόφι Ιν’τ Βελντ (πρόεδρο της PEGA), παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα των επαφών τους στην Ελλάδα μετά τις συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, Αρχές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με τα ζητήματα του κράτους Δικαίου, των υποκλοπών και της ελευθερίας του Τύπου να έχουν προεξάρχουσα θέση στην ατζέντα τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιχείρησε αρχικά να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη, ενώ στη συνέχεια επέλεξε να σαμποτάρει το έργο της Επιτροπής, καθώς δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους με πρόσχημα το δυστύχημα των Τεμπών. Η Επιτροπή εισέπραξε αρνήσεις και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy