Υποκλοπές: Τα νέα «ευρωπαϊκά» πυρά και η προσπάθεια θαψίματος του σκανδάλου

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε μεγάλα σκάνδαλα στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτενγκά (σ.σ. προφανώς η αναφορά παραπέμπει στα «χρυσά» διαβατήρια»), επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι των υποκλοπών χρησιμοποιούν την τεχνολογία εναντίον προοδευτικών δυνάμεων, εναντίον κάθε λογής αντίστασης και διαμαρτυρίας, εναντίον σε ό,τι αντιτίθεται στα σχέδιά τους

 

«Όχι μόνο ο κ. Λένερς, αλλά και άλλοι ομοϊδεάτες των κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπαθούν να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών»

 

Επιχειρώντας να κρατήσουν «χαμηλά» το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και μέσω της σιωπής τους, κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός δείχνουν την ενοχή τους, ενώ σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία τα εμπλέκουν την Κύπρο στις παρακολουθήσεις.

Μετά τις μη απαντήσεις από Προεδρικό και Πινδάρου στον ορυμαγδό ερωτήσεων από πολλούς βουλευτές του ΑΚΕΛ, και όχι μόνο, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ βρίσκονται διπλά εκτεθειμένοι, αφού, πέραν από την ουσία της υπόθεσης, αδιαφορούν προκλητικά για το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Επιπλέον, εκτός συνόρων, η κάθοδος της Επιτροπής Pega στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της εμπλοκής της χώρας μας στις παρακολουθήσεις (εξαγωγές λογισμικών κ.λπ.). Ακόμα και τότε, οι υπεύθυνοι πετούν την μπάλα στην κερκίδα, κατηγορώντας μάλιστα πολιτικούς, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες ότι έχουν… μικροπολιτικά συμφέροντα.

Τα ευρωπαϊκά ραπίσματα εναντίον της Κύπρου, ωστόσο, είναι απανωτά, αφού ο Βέλγος ευρωβουλευτής και μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, Μαρκ Μποτενγκά (σ.σ. δεν είναι μέλος της Επιτροπής Pega και αυτό είναι ουσιώδες), κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ρώτησε σκωπτικά «τι ακριβώς θέλετε να σχολιάσω, την ευρωπαϊκή διάσταση ή την εμπλοκή της Κύπρου;» μπαίνοντας κι αυτός στην κατηγορία των «ξένων φαντασιόπληκτων που θέλουν το κακό της Κύπρου».

Ειδικότερα, ο κ. Μποτενγκά ανέφερε πως πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο σκάνδαλο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε τοπικό, όπως το παράδειγμα της Κύπρου, ενώ επεσήμανε ότι  τίθεται σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε μεγάλα σκάνδαλα στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής (σ.σ. προφανώς η αναφορά παραπέμπει στα «χρυσά» διαβατήρια»), επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι των υποκλοπών χρησιμοποιούν την τεχνολογία εναντίον προοδευτικών δυνάμεων, εναντίον κάθε λογής αντίστασης και διαμαρτυρίας, εναντίον σε ό,τι αντιτίθεται στα σχέδιά τους. «Βλέπουμε ότι παρακολουθείται πολύς κόσμος σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και φυσικά η Κύπρος», υπογράμμισε ο Μαρκ Μποτενγκά, δίνοντας και μία άλλη άλλη διάσταση των υποκλοπών, άκρως ενδιαφέρουσα, πέραν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αφού είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν Γερμανούς πολιτικούς, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας».

Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πρέπει να αναχαιτίσουμε, συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, εξηγώντας πως δεν πρέπει να χειραγωγείται με τέτοιες πρακτικές η βούληση των λαών.

Από πλευράς του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ειδικής Επιτροπής του ΕΚ για τις παρακολουθήσεις (Pega), Γιώργος Γεωργίου, υπογράμμισε ότι επιχειρείται μία μεγάλη απαξίωση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι ιντ Φελντ, τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Pega, Γερούν Λένερς.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την έκθεση για τις υποκλοπές, ο Λένερς έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσχέδιο και ότι μόνο το τελικό κείμενο, μετά τις τροπολογίες που θα κατατεθούν και τη σχετική επεξεργασία, θα αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του.

«Όχι μόνο ο κ. Λένερς, αλλά και άλλοι ομοϊδεάτες των κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπαθούν να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών», τόνισε ο κ. Γεωργίου, καθιστώντας σαφές αυτό που ήδη ξέραμε, δηλαδή την προσπάθεια κάλυψης των πολιτικά υπεύθυνων, αλλά κρυπτόμενων, για τις παρακολουθήσεις.

Όπως υπέδειξε ο ευρωβουλευτής, οι εν λόγω κύκλοι επιτίθενται χυδαία στην κα Σόφι ιντ Φελντ και έσπευσαν να την κατασπαράξουν με αστεία επιχειρήματα του τύπου «βιάστηκε να δώσει την έκθεση» κ.λπ. «Η ευρωβουλευτής ακολούθησε όλες τις διαδικασίες κανονικά και δεν υπέπεσε σε κανένα παράπτωμα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Επιπλέον, έβαλε στο κάδρο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο, αυτόν της απαξίωσης της Επιτροπής η οποία ψάχνει την αλήθεια. «Η Pega ψηφίστηκε από 600 και πλέον ευρωβουλευτές, τη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, και το ΕΣ την απαξιώνει, με στόχο να δώσει κάλυψη στα κράτη τα οποία εμπλέκονται».

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε κάτι ουσιώδες, το οποίο θα πρέπει να έχουν κατά νου όλοι όσοι ασχολούνται με το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Η μεγάλη τέχνη αυτής της ιστορίας, όπως είχε τονίσει και το Citizen Lab, είναι να μείνει ψηλά στην επικαιρότητα».

Είναι ηλίου φαεινότερο με ποιο τρόπο επιχειρείται να «θαφτεί» το ζήτημα σε ελληνικό, κυπριακό και διεθνές επίπεδο.

Πάντως, την Παρασκευή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, στηλίτευσε τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απόν από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2023. Επεσήμανε ότι η αρμόδια υπουργός θα έπρεπε να έχει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο αναφορικά με την κάθαρση αλλά και στο να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα συμβαίνουν, αλλά κανείς δεν παραδέχεται. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός η Αστυνομία να αποκρύπτει από τη Βουλή ότι έλαβε υπηρεσίες από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που στη συνέχεια βρέθηκαν να διώκονται ποινικά για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την ιδιωτική επικοινωνία.

Στον αντίποδα, η Στέφη Δράκου απάντησε πως είναι απόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί, όπως είπε, δεν έχει άμεση εμπλοκή με τις παρακολουθήσεις, απάντηση η οποία μπορεί να βάλει σε σκέψεις, καθώς δεν είναι ανάγκη να εμπλέκεται το ίδιο το υπουργείο για να ασχοληθεί με τέτοιας έκτασης σκάνδαλο.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί ο έλεγχος, που είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Καινοτομίας, και η αδειοδότηση για εξαγωγή αυτών των λογισμικών διπλής χρήσης, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου. Κοντολογίς, αοριστολογίες και γενικόλογα.

Από πλευράς του ο Γενικός Εισαγγελέας είπε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να γίνονται ποινικές έρευνες υπό το φως δημοσιογράφων και καναλιών. «Δεν θέλουμε να φιμώσουμε τους δημοσιογράφους, ωστόσο πρέπει να διασφαλίζονται οι διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Σημειώνεται ότι η «Χαραυγή» επικοινώνησε με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα επιμένοντας να δοθεί μια απάντηση σχετικά με το πόρισμα του Ηλία Στεφάνου, με την εκπρόσωπο Τύπου του γραφείου να μας παραπέμπει σε δηλώσεις του ίδιου του ΓΕ με ημερομηνία… 2/11/2022! Και ο νοών νοείτω.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ελληνική πτυχή του σκανδάλου, ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, θα καταθέσει την Τρίτη στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ αναμένεται σήμερα η εφημερίδα θα προβεί σε νέες αποκαλύψεις.

«Predator και ΕΥΠ, κυβέρνηση και τα δύο μαζί, ήταν σε σάρκα μία με κοινό θέμα παρακολούθηση πολιτών, πολιτικών προσώπων και διαφωνούντων δημοσιογράφων», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κλήση του δημοσιογράφου ήρθε μετά από σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας για τις λίστες υποκλοπών και παρακολούθησης, στις οποίες περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα υπουργών, πολιτικών και επιχειρηματιών, αλλά και η διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy