Υποκλοπές: Τα συντριπτικά στοιχεία για την Κύπρο και τα τεχνάσµατα της ελληνικής κυβέρνησης

  • Καθαρό το κινητό τηλέφωνο του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, µετά την ειδική εξέταση για τυχόν παραβίαση από παράνοµα λογισµικά
  • Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κύπρος εµπλέκεται σε αυτό το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA
  • Κάποιοι γνώριζαν πολύ καλά ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ξεκίνησε από την Κύπρο
  • «∆εν θα σταµατήσω να απαιτώ απαντήσεις από τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες ποιούν τη νήσσαν, ενώ σε επίπεδο επιτροπών θα ζητήσουµε να χυθεί άπλετο φως για ένα σκάνδαλο τέτοιου µεγέθους», δηλώνει ο ∆. Παπαδάκης
  • Ο πρώην Διοικητής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υποστήριξε ότι είχε καθηµερινή επικοινωνία µε τον ανιψιό του Πρωθυπουργού ενηµερώνοντάς τον για τα θέµατα της ΕΥΠ.

 

Του Κυριάκου Λοΐζου

Με αγωνία αναµένεται η κάθοδος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σε Κύπρο και Ελλάδα µε σκοπό τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, την ίδια ώρα που οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν αφήνουν περιθώρια αµφισβήτησης της ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα στην Κύπρο, πέρα από τα δηµοσιεύµατα και τα στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA, Γιώργος Γεωργίου, είπε στη «Χαραυγή» πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Επιτροπή κατέληξε στο συµπέρασµα ότι είναι αναγκαίο να µεταβεί στην Κύπρο. Υπενθυµίζεται ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται στην Κύπρο 1-3 Νοεµβρίου, ενώ θα καταρτιστεί ένας τελικός κατάλογος, ο οποίος θα αφορά το ποιους θα δει η εν λόγω Επιτροπή.

«Καθαρό» το κινητό

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι το κινητό του τηλέφωνο είναι «καθαρό», αφού µετά την εξέτασή του από το εξειδικευµένο κλιµάκιο δεν διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης από παράνοµα λογισµικά.

Εξηγώντας για ποιο λόγο «θάβεται» το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι είναι ζήτηµα οµολογίας ενοχής, εξού και η προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης. Αναφερόµενος στο ελληνικό παράδειγµα, εξήγησε ότι πρόκειται για µία παρωδία, καθώς στην Ανακριτική Επιτροπή που εξετάζει το σκάνδαλο στην ελληνική Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία µε τεχνάσµατα έχει καθορίσει το ποιοι θα ανακριθούν.

«Παροµοίως και στην Κύπρο, καθώς η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει σκάνδαλο, την ώρα που τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την παρουσία των εταιρειών µε τα παράνοµα λογισµικά στη χώρα και τις παράνοµες δραστηριότητές τους», τόνισε ο κ. Γεωργίου. Επιπλέον, η διασύνδεση των εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν µε άλλες χώρες είναι πέραν πάσης αµφιβολίας, ενώ, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, ακόµα κι έτσι οι κυβερνώντες το αρνούνται.

«Υποβάλαµε µία σειρά από ερωτήµατα προς την κυπριακή κυβέρνηση, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναµένουµε άµεσες απαντήσεις. Είµαι βέβαιος ότι εκεί θα δυσκολευτούν να απαντήσουν, ενώ, όποια κι αν είναι η απάντηση, θα έχουν πρόβληµα. Και εξηγούµαι: Αν αρνηθούν την παρανοµία, θα προσκοµιστούν τέτοια στοιχεία από εµάς (σ.σ. Επιτροπή PEGA) που θα συλληφθούν να ψεύδονται», υπογράµµισε ο Γιώργος Γεωργίου.

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το πνεύµα ή το κλίµα που επικρατεί για την Κύπρο στους «διαδρόµους» του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA ανέφερε πως εκείνο που λέγεται τόσο σε συνεδριάσεις όσο και σε επαφές µε άλλους ευρωβουλευτές, οι οποίοι αντλούν πληροφόρηση από δηµοσιεύµατα και από παραδοχές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συµπεριλαµβανοµένης της ∆ιεθνούς Αµνηστίας, είναι η απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κύπρος εµπλέκεται σε αυτό το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. «Υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον στο Ευρωκοινοβούλιο από πολλούς ευρωβουλευτές», υπογράµµισε ο κ. Γεωργίου.

Παπαδάκης: Προσπάθεια συσκότισης από τις κυπριακές Αρχές

Από πλευράς του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, ∆ηµήτρης Παπαδάκης, είπε στη «Χαραυγή» ότι κάποιοι γνώριζαν πολύ καλά ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ξεκίνησε από την Κύπρο, ενώ πρόσθεσε µε τη σειρά του πως τα ερωτήµατα που πρέπει να απαντηθούν είναι συγκεκριµένα: Υπάρχει θεσµικό πλαίσιο διακίνησης τέτοιου είδους λογισµικών; Εάν ο καθένας µπορούσε να προµηθευτεί τέτοιο λογισµικό (πέρα από τις υπηρεσίες του κράτους, όπου κι αυτές έχουν ένα όριο και κάποιες διαδικασίες για την προστασία των δικαιωµάτων), τι θα γινόταν; Ποιοι παρακολουθούνταν και γιατί;

Σχετικά µε τις ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και των θεσµών, ο κ. Παπαδάκης ήταν ξεκάθαρος: Χωρίς αµφιβολία γίνεται µία µεγάλη προσπάθεια συσκότισης και αυτό υποδηλώνει ενοχή, ενώ δεν γνωρίζουµε µέχρι στιγµής πού µπορεί να φτάνει αυτή η ενοχή.

«Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα σταµατήσω να απαιτώ απαντήσεις από τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες ποιούν τη νήσσαν, ενώ σε επίπεδο επιτροπών θα ζητήσουµε να χυθεί άπλετο φως για ένα σκάνδαλο τέτοιου µεγέθους», τόνισε ο ∆ηµήτρης Παπαδάκης, εξηγώντας παράλληλα πως παράλληλος στόχος είναι να δηµιουργηθεί ένα τέτοιο θεσµικό πλαίσιο που να προστατεύει τους πολίτες από τις αυθαιρεσίες του καθενός, είτε είναι κρατικές υπηρεσίες είτε είναι ιδιώτες που παρανοµούν ανεξέλεγκτα.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και σε τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν, υπογραµµίζοντας πως θα πρέπει και σε αυτό το επίπεδο να υπάρξει κάθαρση.

Εξελίξεις στην Ελλάδα: ∆είχνουν ο ένας τον άλλον

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, κατά τη δεύτερη ηµέρα κατάθεσής του (σ.σ. Πέµπτη) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Αν και επιχείρησε να κρυφτεί ξανά πίσω από το απόρρητο, εντούτοις «κατάφερε» να εκθέσει τόσο τον πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, όσο και τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και να «αδειάσει» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι είπε ο Π. Κοντολέων στη Βουλή; Υποστήριξε ότι είχε συχνή, καθηµερινή επικοινωνία µε τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, Γρ. ∆ηµητριάδη, ενηµερώνοντάς τον για τα θέµατα της ΕΥΠ. Επίσης, ανέφερε ότι ενηµέρωνε συχνά και τον Υπουργό Επικρατείας, δηµιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήµατα για το εάν τελικά το Μαξίµου γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όσο για τον Πρωθυπουργό, ο Π. Κοντολέων ανέφερε ότι τον ενηµέρωνε µόνο για τα σηµαντικά θέµατα. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι µόνο δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της – προκαλώντας κι εδώ εύλογες απορίες.

Όσο για την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, υποστήριξε ότι ο ίδιος επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση του, επειδή δηµιουργήθηκε πολιτικό θέµα, «αδειάζοντας» έτσι τον Πρωθυπουργό που έχει υποστηρίξει ότι ήταν δική του η απόφαση.

Με βάση τα… αποκαλυπτικά µισόλογα του Κοντολέοντα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως µπαίνει στο κάδρο και ο Υπουργός Επικρατείας, υπογραµµίζοντας ότι πλέον είναι «µονόδροµος» η αποποµπή του κ. Γεραπετρίτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy