Υποκλοπές: Όλα βοούν και η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι

  • «Η χρήση τέτοιων εργαλείων είναι ασυµβίβαστη µε τις αρχές που συµφωνήσαµε στην περιοχή του ΟΑΣΕ, έχει µια βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στο έργο των δηµοσιογράφων και καταπνίγει την ελευθερία των µέσων ενηµέρωσης»
  • «Πολλές µη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και η ∆ιεθνής Αµνηστία, καταγγέλλουν ότι αποκρύπτονται πολλά στοιχεία σε σχέση µε τις υποκλοπές»
  • «Η Κύπρος είναι χώρα στην οποία «παράγονται» και διακινούνται παράνοµα λογισµικά, όπως το Pegasus ή το Predator»
  • «Η Κύπρος ήταν ξέφραγο αµπέλι και όποιος ήθελε αγόραζε τέτοια λογισµικά»
  • «Είναι ανήκουστο ο Γ. Εισαγγελέας να ζητά στοιχεία για τις υποκλοπές, την ώρα που η πραγµατικότητα βοά»

 

Η κλεψύδρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών αδειάζει µέρα µε τη µέρα, µε την κυπριακή κυβέρνηση να βρίσκεται έκθετη στο κάδρο, την ίδια στιγµή που στην Ελλάδα συστήνονται εξεταστικές επιτροπές για τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Πλέον τίποτα δε µπορεί να σταµατήσει το τσουνάµι των αποκαλύψεων, αφού ο Έλληνας δηµοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, ήταν ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του όταν κληθεί να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυµίζεται ότι είχε αναφέρει πως όλα όσα αφορούν το κυπριακό κοµµάτι των υποκλοπών θα ειπωθούν µε κάθε λεπτοµέρεια στο Στρασβούργο.

Γ. Γεωργίου: Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει επιτέλους να αρχίσει έρευνα

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Κύπρος έχει σχέση µε παράνοµα λογισµικά παρακολούθησης µετά και την πρόσφατη συζήτηση του θέµατος στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου, αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που συστάθηκε για τα παράνοµα λογισµικά, κάλεσε για πολλοστή φορά τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας να απαντήσει ξεκάθαρα αν η Κύπρος αγόρασε και χρησιµοποίησε τέτοια λογισµικά και εάν εκπαιδεύτηκαν αστυνοµικοί πέραν της ΚΥΠ για να τα χρησιµοποιούν.

Ο Γιώργος Γεωργίου είπε επίσης ότι στις 8 Σεπτεµβρίου ο Θανάσης Κουκάκης, ο Έλληνας δηµοσιογράφος που παρακολουθείτο, θα µεταβεί στο ΕΚ για ακρόαση. Πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί ειδική οµάδα στην Ελλάδα για να διερευνήσει το θέµα, σηµειώνοντας µάλιστα ότι οι «Φιλελεύθεροι» εισηγήθηκαν να γίνει διπλή αποστολή, ώστε να εξεταστεί και η περίπτωση της Κύπρου.

«Θέλουµε δεν θέλουµε, θα µπούµε ξανά στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσµών. Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία κουκούλωσε την υπόθεση του βαν, µας λέει ψευδώς ότι κανένας δεν έχει παρακολουθηθεί για εννέα χρόνια, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος µάς κουνάει το δάχτυλο», υπογράµµισε ο ευρωβουλευτής.

Πάντως, ο κ. Γεωργίου βάζει στο κάδρο και τον Γενικό Εισαγγελέα της ∆ηµοκρατίας, επισηµαίνοντας πως είναι ανήκουστο ο Γ.Ε. να ζητά στοιχεία για τις υποκλοπές την ώρα που η πραγµατικότητα βοά. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει µία σοβαρή διερεύνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα για ένα σκάνδαλο το οποίο µας διασυνδέει άµεσα µε όλα αυτά που έχουν συµβεί στην Ελλάδα», τόνισε.

∆ιεθνής Αµνηστία: Στην Κύπρο «παράγονται» παράνοµα λογισµικά

Ένα σηµαντικό στοιχείο, διόλου τιµητικό, είναι πως πολλές µη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και η ∆ιεθνής Αµνηστία, καταγγέλλουν ότι αποκρύπτονται πολλά στοιχεία σε σχέση µε τις υποκλοπές. Επιπλέον, Ευρωπαίοι δηµοσιογράφοι (ανάµεσά τους και ο Θανάσης Κουκάκης) συζητούν για το κυπριακό πλαίσιο των υποκλοπών, αφού, όπως είχε αναφέρει στη «Χαραυγή» ο κ. Κουκάκης πριν από δύο βδοµάδες, «ο ιός Ταλ Ντίλιαν ξεκίνησε από την Κύπρο».

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι η αναφορά της ∆ιεθνούς Αµνηστίας, κατά την οποία η Κύπρος είναι χώρα στην οποία «παράγονται» και διακινούνται παράνοµα λογισµικά, όπως το Pegasus ή το Predator.

∆. Παπαδάκης: Η σιωπή της κυβέρνησης είναι προκλητική

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδάκης υπέδειξε πως η σιωπή της κυβέρνησης είναι προκλητική. Ζήτησε απαντήσεις από το κράτος για το θέµα του κατασκοπευτικού βαν και συγκεκριµένα ποιους παρακολουθούσε, και την ίδια ώρα για το ποιοι αγόρασαν λογισµικά παρακολούθησης.

Τόνισε πως κανένας δεν έχει το δικαίωµα να λιγοστεύει τη δηµοκρατία, καλώντας όλους να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Παπαδάκης είπε πως η Κύπρος ήταν ξέφραγο αµπέλι και όποιος ήθελε αγόραζε τέτοια λογισµικά, επισηµαίνοντας ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει εξυγίανση.

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τη χρήση του λογισµικού εναντίον δηµοσιογράφων

Στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών και του µπαράζ αποκαλύψεων γύρω απ’ αυτό, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενηµέρωσης, Τερέζα Ριµπέιρο, χαιρέτισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα έθεσε το ζήτηµα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και ζήτησε να υπάρξει έρευνα και για τις παρακολουθήσεις ΜΜΕ.

Σε ανάρτησή της την προηγούµενη βδοµάδα στο Twitter σηµείωσε: «Χαιρετίζω τη συγκρότηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο µιας εξεταστικής επιτροπής για τις πρακτικές παρακολούθησης των µυστικών υπηρεσιών και έχω εµπιστοσύνη ότι θα εξετάσει επίσης κριτικά την παρακολούθηση των µέσων ενηµέρωσης, τα οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εργάζονται χωρίς φόβο ότι θα παρακολουθούνται».

Η αξιωµατούχος του ΟΑΣΕ παραπέµπει µάλιστα σε παλαιότερη δήλωσή της, απ’ τον περασµένο Ιούλιο, για το θέµα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και τις παρακολουθήσεις: Σε εκείνη τη δήλωση (21 Ιουλίου) αναφερόταν ότι η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενηµέρωσης, Τερέζα Ριµπέιρο, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την αναφερόµενη χρήση λογισµικού παρακολούθησης εναντίον δηµοσιογράφων. Κάλεσε όλα τα συµµετέχοντα κράτη να απόσχουν από τη χρήση τέτοιων εργαλείων και τεχνικών κατά των εργαζοµένων στα µέσα ενηµέρωσης και να προστατεύσουν τους δηµοσιογράφους από τη χρήση τέτοιου λογισµικού εναντίον τους από τρίτους.

Σύµφωνα µε µια πρόσφατη έκθεση µιας παγκόσµιας κοινοπραξίας µέσων ενηµέρωσης -συµπεριλαµβανοµένων των Washington Post, Guardian και Le Monde- το λογισµικό παρακολούθησης έχει χρησιµοποιηθεί ευρέως για να διεισδύσει σε συσκευές επικοινωνίας δηµοσιογράφων και άλλων εργαζοµένων στα µέσα ενηµέρωσης. «Η χρήση τέτοιων εργαλείων εναντίον δηµοσιογράφων είναι ασυµβίβαστη µε τις αρχές που συµφωνήσαµε στην περιοχή του ΟΑΣΕ», είπε η Ριµπέιρο. «Έχει µια βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στο έργο των δηµοσιογράφων και καταπνίγει την ελευθερία των µέσων ενηµέρωσης».

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αναφέρθηκε στην Απόφαση του Συµβουλίου του 2018 για την Ασφάλεια των ∆ηµοσιογράφων, όπου τα συµµετέχοντα κράτη συµφώνησαν να «απέχουν από τη χρήση παράνοµων ή αυθαίρετων τεχνικών παρακολούθησης, σηµειώνοντας ότι τέτοιες πράξεις παραβιάζουν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων των δηµοσιογράφων και θα µπορούσαν να τα θέσουν σε πιθανό κίνδυνο βίας και απειλές για την ασφάλειά τους».

Η Ριµπέιρο πρόσθεσε ότι η χρήση spyware θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δηµοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύουν τις πηγές τους προκειµένου να εκτελούν µε ασφάλεια το σηµαντικό δηµοκρατικό τους λειτούργηµα. «Ήδη το 1989, στην Τρίτη Συνάντησή τους στη ∆ιάσκεψη του Ελσίνκι, τα συµµετέχοντα κράτη αναγνώρισαν τη σηµασία του σεβασµού της δηµοσιογραφικής αρχής του επαγγελµατικού απορρήτου».

Μέσα από τα πιο πάνω εύκολα εξάγεται το συµπέρασµα πως τόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο και οι εν Ελλάδι φίλοι µας κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειµένου να συγκαλυφθεί ένα από τα µεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy