Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη με δέκα σημεία

Ανεξαρτήτως της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα για να πετύχουμε λύση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό, με συνέχιση της τουρκικής κατοχής, ό,τι κτίζουμε το κτίζουμε στην άμμο.

Το ΑΚΕΛ με την παρουσία του Γενικού του Γραμματέα διοργάνωσε την Κυριακή στη Δερύνεια εκδήλωση καταδίκης της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και για να επαναλάβει την αταλάντευτη θέση για συνέχιση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του τόπου και του λαού, καλώντας τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την επιρροή τους για να επαναρχίσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Δερύνεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, παρέστη σε συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ακολούθως – επέδωσε υπόμνημα για την Αμμόχωστο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Οδόφραγμα Δερύνειας.

Σε δήλωση του αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ο κ Στεφάνου είπε πως δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στη Δερύνεια ανήμερα της επετείου έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, αλλά αυτή αποσκοπούσε να καταδικάσει την κατοχή από μέρους της Τουρκίας μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, που αποτελούν παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Την ίδια ώρα θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα τη θέληση του ΑΚΕΛ να συνεχίσει τον αγώνα και την προσπάθεια για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης για λύση που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αφήνουμε την Τουρκία ανενόχλητη, με αυτή την επιθετική και προκλητική στάση να δημιουργεί όλο και περισσότερα κατοχικά τετελεσμένα».

Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό, με συνέχιση της τουρκικής κατοχής, ό,τι κτίζουμε το κτίζουμε στην άμμο, είπε, προσθέτοντας πως για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον, για να έχουμε μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στον τόπο επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό.

Είναι για αυτό, σημείωσε, «που ανεξαρτήτως του απαισιόδοξου κλίματος που κυριαρχεί και ανεξαρτήτως της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα για να πετύχουμε λύση, αλλά να συνεχίσουμε την προσπάθεια από εκεί που διακόπηκε το 2017 στο Κραν Μοντανά, και τη συζήτηση στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσα από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις».

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια εντός και εκτός Κύπρου γιατί χωρίς λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να διασφαλιστεί το δικό μας παρόν και το μέλλον και πρωτίστως των παιδιών και των εγγονιών μας, συμπλήρωσε.

299341003 1992806550911365 1279793685881179159 N

Το υπόμνημα

  1. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, παίρνοντας τη σκυτάλη από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο.
  1. Στηλιτεύουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
  1. Καταδικάζουμε τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης και των κατοχικών αρχών για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο αποσκοπεί στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Καταδικάζουμε επίσης, την κλιμάκωση των παράνομων διεκδικήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  1. Επισημαίνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει όχι μόνο να επιδεικνύει ανοχή στην στάση και τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο αλλά και να αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Τουρκία, ακολουθώντας μια εξόφθαλμα απαράδεκτη πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.
  1. Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και διολισθαίνει διαρκώς σε νέα επικίνδυνη φάση για την Κύπρο και το λαό της. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, μέσα από λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης για όλους τους Κύπριους και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
  1. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει όλες τις ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καλούμε περαιτέρω σε τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την ΑΟΖ της ΚΔ καθώς και σε συμμόρφωση της τουρκικής κυβέρνησης με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.
  1. Τονίζουμε ότι στόχος μας είναι η λύση στη συμφωνημένη βάση, η οποία θα προβλέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και του όποιου μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.
  1. Εμμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είτε μέσω «λύσης δύο κρατών», είτε μέσω λύσεων συνομοσπονδίας και «κυριαρχικής ισότητας».
  1. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επείγει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.
  1. Καλούμε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και η επικίνδυνη πορεία στο Κυπριακό και να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στις ράγες του συμφωνημένου πλαισίου λύσης η ειρηνευτική διαδικασία.

299371933 1992806557578031 2622394007959036619 N

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.