Υπόμνημα με 13 σημεία προς την Υπουργό Εργασίας απέστειλε η ΕΚΥΣΥ

Ðïñåßá äéáìáñôõñßáò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá óõíôáîéïý÷ïé ôçò ÅÊÕÓÕ-ÐÅÏ óôïõò äñüìïõò ôçò ËÞäñáò êáé Ïíáóáãüñïõ óôçí Ëåõêùóßá , ÐáñáóêåõÞ 11 Áðñéëßïõ 2014.

Η ΕΚΥΣΥ απέστειλε υπόμνημα με 13 σημεία στην Υπουργό Εργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου, ζητώντας συνάντηση το συντομότερο δυνατό για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυγκεκριμένα ζητά:

1. Επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν την κρίση.

2. (α) Παρόλον ότι το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα έχει βελτιωθεί, σημειώνονται λάθη και αδυναμίες τα οποία πρέπει άμεσα να διορθωθούν. (β) Το όριο της φτώχειας για μονήρες άτομο να αναθεωρηθεί και να ανέλθει στα 834 ευρώ τον μήνα και για το νοικοκυριό συνταξιούχων 2 ατόμων στα 1271 ευρώ τον μήνα. (γ) Να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων η  χορηγία από τον ΚΟΑΠ ούτε η συνδρομή προς το ΓεΣΥ.

3. Να ικανοποιηθεί η απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του πέναλτι του 12%.

4. Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το επίδομα μάνας στο ύψος που ήταν πριν.

5. Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.

6. Η αποπληρωμή του μεγάλου χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

7. Η κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης το οποίο έχει δημιουργηθεί εις βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγός τους έφυγε από τη ζωή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας.

8. Παρατηρείται αδικαιολόγητα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων όπως και στην εξέταση αιτήσεων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό και η οποία φθάνει μέχρι και 5 χρόνια.

9. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη εξέτασης των αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση από το 2018 και τους οποίους η Υ.Δ.Ε.Π. ταλαιπωρεί ξανά και ξανά, ζητώντας τους νέες καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών από 1/1/2018.

10. Αναπάντητα μένουν τα τηλεφωνήματα των συνταξιούχων οι οποίοι  προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα που έχουν με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ή και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

11. (α) Κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων. (β) Χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν για ηλικιωμένους.

12. Να προωθηθεί η εγκατάσταση ανελκυστήρων με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια.

13. Οι εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού το τελευταίο διάστημα, έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος σε χιλιάδες νοικοκυριά τόσο των συνταξιούχων όσο και των υπόλοιπων πολιτών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.