Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, που περιλαμβάνει 17 σημεία – προτάσεις, με στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας και προστασίας των ζώων, επέδωσε χθες αντιπροσωπεία του Κόμματος για τα Ζώα της Κύπρου στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ζώα.
Στο υπόμνημα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως συνεχίζεται η πολυδιάσπαση των νομοθεσιών και αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του κράτους και πως παρόλο που 35 τμήματα της κυβέρνησης ασχολούνται με την ευημερία των ζώων, όλα αυτά τα τμήματα δεν συνεννοούνται μεταξύ τους και δεν υπάρχει συντονισμός.

Το Κόμμα για τα Ζώα της Κύπρου επαναφέρει την εισήγησή του για δημιουργία Επιτρόπου για Θέματα Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων που να συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και να βοηθήσει για μια αγαστή συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Εξάλλου γίνεται αναφορά σε μια σειρά νομοσχεδίων που εκκρεμούν και ζητείται να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή άγριων ζώων και η λειτουργία ζωολογικών κήπων χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο. Επίσης να απαγορευτεί αυστηρά η εμπορική εισαγωγή ζώων και πουλιών για καλλωπιστικούς ή και άλλους σκοπούς και να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο που να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προγράμματα ωφέλειας για τα ζώα.
Περαιτέρω προτείνεται η αύξηση των ποινών για κακοποίηση, εγκατάλειψη, θανάτωση, παγίδευση και κακομεταχείριση των ζώων για να είναι αποτρεπτικές.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο πρόεδρος του Κόμματος για το Ζώα της Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε πως σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα και πως πρέπει να έχουμε θετική σκέψη για όλα τα ζώα του πλανήτη. Υποφέρουμε όλοι, και ο άνθρωπος και τα ζώα και η φύση. Είπε πως ευελπιστούν η κυβέρνηση να δει τα σημεία που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που επιδόθηκε, «διότι είναι η ραχοκοκαλιά της όλης διαδικασίας όσον αφορά αυτό τον οδικό χάρτη για την ευημερία των ζώων».