Για υπομονή κάνει λόγο ο Καδής στους προβληματισμούς των κοινοτήτων του Ακάμα

«Υπομονή» στις κοινότητες του Ακάμα και σε όσους επηρεάζονται από το τοπικό σχέδιο της περιοχής συνέστησε την Κυριακή ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής παρέστη στο Φεστιβάλ του Στατού Αγίου Φωτίου και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, από τις κοινότητες, είπε ότι θα ήταν σωστό προτού τοποθετηθούν να αναμένουν τις συνολικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Υπάρχει είπε, «μια γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος η οποία θεωρώ ότι είναι ολοκληρωμένη και λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της».

Όπως εξήγησε, πέραν της τοποθέτησης του Τμήματος Περιβάλλοντος, την οποία, όπως είπε, στηρίζει απόλυτα, η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μαζί με το τοπικό σχέδιο και αντισταθμιστικά μέτρα για όσους επηρεάζονται, αλλά και τι θα λάβει η κάθε κοινότητα χωριστά. Συνεπώς, κατέληξε, είναι πρόωρο να τοποθετούνται τώρα αρνητικά ή θετικά υπέρ του σχεδίου.

Σχετικά με την παραλαβή των σταφυλιών ο κ. Καδής είπε πως υπάρχει μια ανησυχία από μέρους των αμπελουργών ότι δεν θα μπορέσει να παραληφθεί από τα οινοποιεία όλη η φετινή εσοδεία.

Διαβεβαίωσε τους αμπελουργούς ότι με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του θα διερευνήσει, σε συνεργασία με όλα τα οινοποιεία «τι μπορεί να παραληφθεί», ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για παραλαβή της μέγιστης δυνατής ποσότητας σταφυλιού. Αν και τότε υπάρχει περίσσεια, θα δούμε ως Υπουργείο τι μέτρα μπορούμε να εφαρμόσουμε, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο φεστιβάλ, είπε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει πρωτοβουλίες όπως το Αγροτικό Φεστιβάλ του Στατού Αγίου Φωτίου.

Αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που φτάνει στην Βουλή, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα, προιόντα που σήμερα παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, νόμιμα πλέον να μπορούν να παράγονται σε μικρές οικοτεχνίες που να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα και στα σπίτια των κατοίκων. Αυτό θα δώσει έξτρα εισόδημα, ένα βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης και παραμονής στις αγροτικές κοινότητες, είπε.

Επεσήμανε επίσης πως οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούν για να παράξουν αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να είναι ντόπια και από την περιοχή, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ακόμη μια δέσμευση ότι θα χρησιμοποιούνται τα προιόντα της περιοχής αλλά και ένα μέτρο το οποίο θα δώσει ώθηση στην περιοχή.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που συνδέονται με την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων, αλλά ανέφερε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτούς τους όρους μπορούν να τους τηρούν οι άνθρωποι της περιοχής και γενικότερα των αγροτικών περιοχών. Είπε ακόμη «πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτά τα προϊόντα τα παρήγαγαν για δεκαετίες και αιώνες και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα, αντιθέτως εφτάσαν κοντά μας γιατί είναι ποιοτικά και ασφαλή».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.