Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

Πήγαν; Είδαν; Διάβασαν;

Οι τέχνες στις μέρες υποψήφιων βουλευτών και βουλεύτριων

Ο Ορίζοντας προσπαθώντας να ανιχνεύσει την καθημερινή σχέση των πολιτικών με τις τέχνες απεύθυνε σε υποψήφιες/ιους βουλεύτριες/τές διαφορετικών κομμάτων το ακόλουθο ερώτημα:

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τελευταίο βιβλίο που έχετε διαβάσει, όπως και για την τελευταία θεατρική παράσταση και κινηματογραφική ταινία που έχετε παρακολουθήσει;

Οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται μέχρι τις εκλογές στο dialogos.com.cy. και αναλόγως χώρου και χρόνο στον έντυπο Ορίζοντα.

Νεοκλής Συλικιώτης

Υποψήφιος βουλευτής στη Λεμεσό, ΑΚΕΛ- Αριστερά, Νέες Δυνάμεις

Βιβλίο: Συνομωσίες στη Ρώμη, του Richard Blake. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις απαρχές του δυτικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Αναφέρεται στον 7ο αιώνα μια σκοτεινή περίοδος της ιστορίας (Μεσαίωνας) όπου αλλάζουν οι ισορροπίες στη Ευρώπη και αναδύεται η Παπική εκκλησιά από τις στάχτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Θέατρο: Μια Ζωή Γερμανική, ένα έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον βασισμένο στην προσωπική μαρτυρία της Μπρουνχίλτε Πόμζελ, που υπήρξε γραμματέας του Γιόζεφ Γκαίμπελς. Το έργο ήταν σε μετάφραση Ανθής Ζαχαριάδου, σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και σκηνικά-κουστούμια του Λάκη Γενεθλή. Στο ρόλο της Μπρουνχίλτε Πόμζελ η μεγάλη μας ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Το έργο και η καθηλωτική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη μετέφεραν στη σκηνή, μια στάση ζωής που συναντάται σε ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας, της γενιάς της πρωταγωνίστριας. Των ανθρώπων που ζουν τη ζωή τους αγνοώντας συνειδητά όσα συμβαίνουν γύρω τους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι έτσι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη. Δυστυχώς αυτό είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σε διάφορες ιστορικές περιόδους, σε διαφορετικούς τόπους.

Ταινία: Tangerines, Εσθονία, 2013 με σκηνοθέτη τον Γεωργιανό Ζάζα Ουρουσάντε. Η ταινία αναφέρεται στον πόλεμο της Αμπχάζιας το 1992. Είναι μια ανθρώπινη αντιπολεμική ταινία που εξυμνεί τη δύναμη των απλών ανθρώπων να αψηφούν τον παραλογισμό του πολέμου, εφαρμόζοντας το δικό τους ηθικό κώδικα που βασίζεται στις αξίες της ανθρωπιάς και της συμφιλίωσης.

Θεανώ Καλαβανά,

Υποψήφια βουλεύτρια στην Αμμόχωστο, με το Κίνημα Οικολόγων/ Συνεργασία Πολιτών

Διαβάζω συνήθως δύο τρία βιβλία παράλληλα τα βράδια. Τα τελευταία που διάβασα από τον Γενάρη 2021 είναι:

  1. Η Συμμορία του Μακάριου Δρουσιώτη
  2. 21 Lessons for the 21st Century του Yuval Noah Harari
  3. A Promised Land του Barack Obama

Ο Δρουσιώτης καταγράφει ανοιχτά την διαφθορά που ταλανίζει τον τόπο μας και που τελικά μας κοστίζει την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ο Harari αναφέρεται στο που επιλέγουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και ότι οι εξελίξεις τρέχουν και ότι αν δεν συμμετέχουμε σε αυτές γιατί κάνουμε χίλια άλλα δυο πράγματα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστούμε τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων με την δικαιολογία ότι ήμασταν απασχολημένοι. Και το τρίτο βιβλίο o Obama περιγράφει με ένα πολύ οικείο τρόπο και με μορφή ενδοσκόπησης την διαδρομή του στην πολιτική και ως ο υποψήφιος αλλά και ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με το που βγήκαμε από την καραντίνα τέλος Φεβρουαρίου παρακολούθησα δυο θεατρικές παραστάσεις για να στηρίξω τους καλλιτέχνες αλλά και γιατί αγαπώ πολύ το θέατρο: Την τρικυμία του Σαίξπηρ και τα Μαθήματα Τραπεζοκομίας της Μαρίνας Αρμεύτη. Και τα δύο έργα καταπιάνονται με τα ανθρώπινα πάθη, το φθόνο, την ζήλεια, την προδοσία και γενικότερα τα ανθρώπινα πάθη.

Στις 15 Μαρτίου θα παρακολουθήσω την παράσταση Το κτήνος στο Φεγγάρι του Ρίτσαρντ Καλινόσκι από την Ομάδα Persona.

Πέτρος Κλεάνθους,

Υποψήφιος βουλευτής στη Λεμεσό, ΑΚΕΛ- Αριστερά, Νέες Δυνάμεις

Λογοτεχνικά με έχει συνεπάρει η Γυναίκα από βελούδο του Φρέντυ Γερμανού. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με έντονο ερωτισμό αλλά και άπλετη διείσδυση στις πολιτικές εξελίξεις που απασχόλησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Περπάτησα μαζί με τη Σοφία Τρικούπη στην παλιά Αθήνα, ταξίδεψα με το Χαρίλαο Τρικούπη στο Ναύπλιο και το Μεσολόγγι και έζησαν μαζί του τις συγκρούσεις με το Δεληγιάννη, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Σοφίας.

Αφού αντέξαμε για μήνες χωρίς θέατρο, με την πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε, επέλεξα να παρακολουθήσω τα Μαθήματα Τραπεζοκομίας της Μαρίνας Αρμεύτη σε σκηνοθεσία του Μαρίνου Ανωγυριάτη. Το σκηνοθετικό πάντρεμα του κειμένου και της ερμηνεία των ηθοποιών σε αναγκάζουν να διαπραγματευτείς έννοιες που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, όπως είναι η ζήλια, το ψέμα, η μεταεικόνα της σκέψης του συντρόφου και η επιτηδευμένη πρόκληση των συναισθημάτων του.

Ο Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια με την αξεπέραστη ερμηνεία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν η τελευταία μου κινηματογραφική συντροφιά. Τα μαθηματικά, η φιλοσοφία, η λογική, η δικαιοσύνη και αληθινή φιλία δένονται αρμονικά αφήνοντας στην επίγευση σκέψεις που κρατούν για πολύ μετά την παρακολούθηση της ταινίας και που φτάνουν στο σημείο να ταράζουν κατεστημένες αντιλήψεις και νόρμες.

Διαβαστε επίσης: Πήγαν; Είδαν; Διάβασαν; (3)

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.