Έλα στο Google News
Ανοιχτός Ορίζοντα/Ορίζοντας

Πήγαν; Είδαν; Διάβασαν;

Οι τέχνες στις μέρες υποψήφιων βουλευτών και βουλεύτριων

Ο Ορίζοντας προσπαθώντας να ανιχνεύσει την καθημερινή σχέση των πολιτικών με τις τέχνες απεύθυνε σε υποψήφιες/ιους βουλεύτριες/τές διαφορετικών κομμάτων το ακόλουθο ερώτημα:
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τελευταίο βιβλίο που έχετε διαβάσει, όπως και για την τελευταία θεατρική παράσταση και κινηματογραφική ταινία που έχετε παρακολουθήσει;

Κώστας Κώστα (Πέλε)  

Υποψήφιος βουλευτής στην Αμμόχωστο, ΑΚΕΛ– Αριστερά, Νέες Δυνάμεις

Η τελευταία κινηματογραφική ταινία που είδα ήταν η ταινία του Άλαν Πάκουλα Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου, με πρωταγωνιστές τους Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέισον Ρόμπαρντς. Το  έργο είναι  βασισμένο στο σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, (Watergate) (1972) το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον. Χαρακτηριστική σκηνή στο δικαστήριο όταν ένας από τους κατηγορούμενους σε παράνομες δραστηριότητες, ρωτήθηκε για το επάγγελμά του και απάντησε: αντικομουνιστής(!!).

Ένα από τα θεατρικά έργα που είδα το τελευταίο διάστημα και μου έκανε εντύπωση ήταν το Περιμένοντας τον Γκοντό από το θέατρο Αντίλογος  σε σκηνοθεσία Κώστα Συλβέστρου και ηθοποιούς τον Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani. Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ παρουσιάζεται σε κυπριακή διάλεκτο, στην ελληνική και τούρκικη και είναι ένα έργο που  μέσα στο παρατεταμένο κλίμα απαισιοδοξίας για το κυπριακό, ανοίγει μια νέα χαραμάδα ελπίδας ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης. Επιβεβαιώνεται έτσι ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου « ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι ομορφιά του ανθρώπου».

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν η ποιητική συλλογή του Αλάσιου (Ανδρέας Χρυσάνθου) Η εποχή της Σφήκας, όπου ο ποιητής  εκφράζει με προβληματισμό, απογοήτευση, αλλά και οργή τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, τα φαινόμενα πολιτιστικού και κοινωνικού μαρασμού, τα οποία βέβαια μπορεί να τον απογοητεύουν, αλλά δεν τον πτοούν. Αντίθετα είναι διάχυτη η υγιής αισιοδοξία του και η απεριόριστη πίστη του στις δυνάμεις  των ανθρώπων.

Μαρία Κολά

Υποψἠφια Βουλεύτρια, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία

Τελευταίο Βιβλίο: Τζιαι Πόψε – Παύλος Παμπορίδης, Ένα βιβλίο, που σου μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός νεαρού που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μετά την εισβολή. Τόσο η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, καθαρά Κυπριακή διάλεκτος, αλλά και οι περιγραφές του βιβλίου σε μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή και τη στιγμή. Για ένα σύντομο ταξίδι στο κοντινό, για μερικούς, παρελθόν και ένα βιωματικό ταξίδι ιστορίας για όσους επιθυμούν να καταλάβουν έστω και λίγο καλύτερα την αλήθεια ενός ατόμου που τα βίωσε, μέσα από ένα πιο πρωτοποριακό τρόπο παρουσίασης.

Τελευταία Θεατρική Παράσταση: Ψέμα στο ψέμα – Σατιρικό Θέατρο, Η παράσταση καταφέρνει να σου μεταφέρει με έναν κωμικό τρόπο, την αξία της αλήθειας. Όποιος και να είναι ο λόγος που θα πεις ένα ψέμα, καλύτερα να πεις την αλήθεια. Το ψέμα οδηγεί στο ψέμα, ενώ η αλήθεια σε σώζει λόγω ειλικρίνειας. Η ενέργεια των ηθοποιών στη σκηνή, οι απίστευτες ατάκες και τα ευτράπελα που συμβαίνουν, κάνουν το κοινό να ξεχνιέται και να αφήνεται στην παράσταση. Στο τέλος όμως σε αφήνει να σκεφτείς τι έχει μεγαλύτερη αξία, ένα ψέμα ή μια αλήθεια;

Κινηματογραφική ταινία: The Public (2018) – Emilio Estevez, Μια πράξη ήσυχης διαμαρτυρίας/πολιτικής ανυπακοής από άστεγους του Σινσινάτι (Οχάιο), όπου καταλαμβάνουν τη δημόσια βιβλιοθήκη ως καταφύγιο από το τσουχτερό κρύο, μετατρέπεται σε μια παράξενη αντιπαράθεση με την αστυνομία. Στην ταινία παρουσιάζεται ο ρόλος της εκτελεστικής κυρίως εξουσίας, των ΜΜΕ και με πόση ευκολία μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τη δύναμή του ή τη δημοσιότητα που του παρέχεται. Την ίδια ώρα, τονίζει τη δυναμική της κοινωνίας, με το αίσθημα της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Τέλος, αφήνεται το μήνυμα, πως το κάθε άτομο αν κάνει τα βιώματά του μαθήματα, μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία προς το καλύτερο.

Διαβαστε επίσης: Πήγαν; Είδαν; Διάβασαν; (6)

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.