Υπόσχονται άμεσα έργα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών Λάρνακας

Υπόσχονται άμεσα έργα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών Λάρνακας

Υποσχέσεις για άμεση έναρξη εργασιών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης των Αλυκών Λάρνακας έδωσε χθες το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Όπως γράψαμε και πρόσφατα, το έργο (το οποίο είναι ώριμο αλλά καθυστερεί από το 2009) είναι μπλεγμένο στη γραφειοκρατία εδώ και ένα χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες αλλαγής χωροθέτησης, ωστόσο χθες η λειτουργός Τμήματος Περιβάλλοντος / Κλάδος Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας, Δρ Μαρίνα Ξενοφώντος, υποστήριξε ότι η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα, κάτι που μένει ν’ αποδειχθεί. Όπως είπε, το Περιβαλλοντικό Κέντρο του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας θα κατασκευαστεί εντός περιοχής Νατούρα και το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε με τις διαδικασίες για εκμίσθωση της γης, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση με κονδύλι από τα σιαρθρωτικά ταμεία. «Η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα», είπε η Δρ Ξενοφώντος.

Σημείωσε επίσης ότι έχει υλοποιηθεί και μελέτη όσον αφορά στο μονοπάτι της φύσης, στο οποίο θα βελτιωθούν οι υποδομές για να μπορεί ο κόσμος να το χρησιμοποιεί με άνεση και να απολαμβάνει το οικοσύστημα που υπάρχει στις Αλυκές Λάρνακας.

Ως γνωστό, ο Δήμος Λάρνακας και το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισαν τη μετακίνηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου από την περιοχή του τεμένους Χαλά Σουλτάν, όπου χωροθετείτο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο) επί της λεωφόρου Φανερωμένης.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου διεξάγονται οι εργασίες προσαρμογής των αρχικών σχεδίων στη νέα τοποθεσία με χωρομετρική εργασία, με την οποία θα καθοριστεί και θα αποτυπωθεί πόση έκταση χρειάζεται ακριβώς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί να έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών μέσα στο 2023, ωστόσο, με την καθυστέρηση που παρατηρείται σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, αυτό φαντάζει δύσκολο.

Το έργο μπήκε ξανά στις ράγες μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στασιμότητας, αφού είναι πρότζεκτ που είχε ωριμάσει από το 2009, αλλά έμεινε απραγματοποίητο για οικονομικούς λόγους.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy