Υποστήριξη Βρετανίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Irfan Siddiq, Λευκωσία 17 Μαρτίου 2023.

Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επαναφορά της Τουρκίας και των Τ/κ στη ΔΔΟ

 

Την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εξέφρασε χθες Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιντίκ είπε ότι συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για το ενδιαφέρον και την επιθυμία τους να τις δουν να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο. Μίλησαν επίσης, όπως σημείωσε, για την ανάγκη μετάβασης από τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι μίλησαν επίσης αρκετή ώρα για το Κυπριακό και την επιθυμία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη, επειγόντως των διαπραγματεύσεων, για να επανέλθουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν για επίλυση του Κυπριακού.

Συμφώνησαν επίσης να εργαστούν μαζί για να προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο σε αυτό και να εργαστούν για να φέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά, την Τουρκία, πίσω στο τραπέζι, για τον κοινό μας στόχο για μια διευθέτηση στη βάση όλων των παραμέτρων του ΟΗΕ, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη πολιτική ισότητα.

Ο κ. Σιντίκ εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο «θα είναι λίγο δύσκολο, γιατί η άλλη πλευρά βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος».

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς τον συγκεκριμένο στόχο, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των μερών και τις προσπάθειες του Προέδρου στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.