Υπόθεση «Αίαντα»: Εκνευρισμός στην Αστυνομία για την ποινική δίωξη δύο αστυνομικών – 11 πολίτες στα δικαστήρια

Πορεία διαμαρτυρίας «Ως Δαμέ», Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2021. Η αρχή μιας επανάστασης; ©Παύλος Βρυωνίδης

Αντιδράσεις εντός της Αστυνομίας προκάλεσε η απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά δύο μελών της Αστυνομίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την εκδήλωση της κίνησης «Ώς Δαμέ» πέρσι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Μετά από εισήγηση των ποινικών ανακριτών που διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την ποινική δίωξη δύο μελών της Αστυνομίας για κατ’ ισχυρισμό χρήση υπέρμετρης βίας κατά πολιτών. Επίσης, θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών, αλλά και για άλλους.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα δεν επιρρίπτονται ευθύνες για τη χρήση του Αίαντα, του ειδικού οχήματος ρίψης νερού. Υπενθυμίζεται ότι από τη ρίψη νερού είχε τραυματιστεί στο μάτι η νεαρή Αναστασία Δημητριάδη, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη.

Την ίδια ώρα στο Δικαστήριο κατηγορούνται 11 πολίτες για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση με την υπόθεσή τους να είναι ορισμένη για τις 3 Οκτωβρίου. Οι 11 κατηγορούνται για οχλαγωγία, για παραβίαση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων λόγω της πανδημίας και γιατί δεν έφεραν προστατευτικές μάσκες.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η γνωστοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα και η ειδοποίηση των δύο μελών της Αστυνομίας ότι θα διωχθούν ποινικά, προκάλεσε προχθές την αντίδραση των αντιοχλαγωγικών ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας που εξέφρασαν πρόθεση να παραδώσουν τις εξαρτήσεις τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, Γιαννάκης Γεωργίου, δέχθηκε πρώτα τους επικεφαλείς λοχίες των αντιοχλαγωγικών ομάδων και στη συνέχεια τα μέλη των ομάδων όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις και δόθηκαν εξηγήσεις. Μετά τη συνάντηση, οι αστυνομικοί πείστηκαν και παρέλαβαν (όσοι αντέδρασαν) τις εξαρτήσεις τους, αφού θεωρήθηκε ότι όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση βρίσκονταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αναμένεται ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών θα στηρίξουν τους δύο αστυνομικούς που θα διωχθούν στο Δικαστήριο παρέχοντάς τους νομική αρωγή.

Οι δύο ένστολοι που θα κατηγορηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνονται σε βίντεο να καθηλώνουν στο έδαφος πολίτη για αρκετή ώρα, ο οποίος αιμορραγούσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy