Υπόθεση δίωξης αστυνομικών: «Επικοινωνιακοί λόγοι πίσω από τη μη δημοσιοποίηση της απόφασης»

Πλήθος κόσμου έξω από τη Νομική Υπηρεσία - Η Κύπρος δεν διαθέτει θεσμικά μέσα για να προστατεύσει τις γυναίκες, λέει ο Άντρος Κυπριανού.

Την ενόχληση του για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν διαθέτει θεσμικά μέσα για να προστατεύσει τις γυναίκες, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλούσε μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΠΟΓΟ έξω από τη Νομική Υπηρεσία, εξ αιτίας της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να μην ασκήσει ποινική δίωξη κατά των αστυνομικών που βαραίνονται με ευθύνες στο πόρισμα για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πολιτεία είχε ευθύνη να προστατεύσει τις γυναίκες θύματα του δολοφόνου και να τιμωρήσει παραδειγματικά εκείνους που ευθύνονται, ξεκινώντας από τον πολιτικό προϊστάμενο και φθάνοντας μέχρι τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Είναι προσβολή για την Κύπρο του 21ου αιώνα να υπάρχουν τέτοια κενά στη νομοθεσία, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Κυπριανού:

«Δεν είμαι νομικός, ούτε με ενδιαφέρει η νομική πτυχή του ζητήματος. Με ενοχλεί ότι η χώρα μου δεν έχει θεσμικά διαδικασίες και πλαίσια τα οποία να προστατεύουν τις γυναίκες και αφήνονται να γίνονται θύματα της ανευθυνότητας του οποιουδήποτε.

Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να περάσει με αυτό τον τρόπο. Θεωρώ ότι είχε ευθύνη η πολιτεία να προστάτευε τις συγκεκριμένες γυναίκες και να τιμωρήσει παραδειγματικά εκείνους οι οποίοι ευθύνονται ξεκινώντας από τον πολιτικό προϊστάμενο και πηγαίνοντας κάτω στην βάση. Είχε ευθύνη η πολιτεία να τις προστατεύσει αυτές τις γυναίκες. Ως εκ τούτου εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν από νομικά πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το ίδιο πράγμα και να μας λένε ότι δεν υπάρχουν νομικές διαδικασίες για να διωχθούν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για αυτά τα πράγματα.

Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Έχουν δολοφονηθεί 7 γυναίκες προσέφυγαν διάφοροι στην αστυνομία για να προειδοποιήσουν, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας και λένε ότι δεν μπορούμε να τους διώξουμε. Είναι προσβολή για την Κύπρο του 21ου αιώνα να υπάρχουν τέτοια κενά στην νομοθεσία, αν υπάρχουν».

Η απόφαση για μη δίωξη των αστυνομικών που έχουν ευθύνες για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και αποκρυβόταν λόγω εκλογών, υπέδειξε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά.

Μιλώντας στην εκδήλωση της οργάνωσης για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην διώξει ποινικά τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, η κα Κουκουμά είπε ότι για επικοινωνιακούς λόγους δεν δημοσιοποίησαν την απαράδεκτη αυτή απόφαση.
Πρόσθεσε ότι δε μπορεί να επικαλείται την ανικανότητα ή ανεπάρκεια της αστυνομίας όταν υπάρχουν θύματα πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση και η επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης των οικολόγων Αλεξία Σακαδάκη, η οποία στήριξε την εκδήλωση της ΠΟΓΟ.

Δεν είναι μόνο νομικό το θέμα αλλά αφορά και τα μηνύματα που στέλνονται στην κοινωνία, στα θύματα και στους εν δυνάμει θύτες, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους της ΠΟΓΟ η Έλενα Ευαγόρου, σχολιάζοντας την απόφαση της νομικής υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς οι οποίοι χειρίστηκαν τις υποθέσεις ελλειπούσων γυναικών στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Υπάρχει τόνισε, έκδηλος ρατσισμός, αλλά και θεσμικός ρατσισμός ο οποίος καταπολεμείται με διώξεις των υπευθύνων.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αντιμετωπιστεί ο θεσμικός ρατσιμός. Διερωτήθηκε γιατί δεν κινητοποιήθηκε η αστυνομία να ψάξει τις ελλειπούσες γυναίκες και σημείωσε ότι υπάρχει και διαχωρισμός στην αντιμετώπιση Ελληνοκύπριων και ξένων γυναικών. Η κυρία Ευαγόρου, τόνισε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη είναι φανερό ότι τα θύματα πλέον θα φοβούνται να μιλήσουν στην αστυνομία. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των θυμάτων, ειδικά εκείνων των χαμηλών στρωμάτων και των μεταναστριών.

Η απόφαση της νομικής υπηρεσίας η οποία θεωρεί ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς οι οποίο χειρίστηκαν τις υποθέσεις ελλειπούσων γυναικών στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, αποδυναμώνει το κράτος δικαίου καθώς και την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών κοινωνικού φύλου Σουζάνα Παύλου.

Τόνισε ότι το κράτος οφείλει να δείξει ότι έκανε ότι μπορούσε από το χέρι του για να υπάρξει προστασία για να δώσει στην κοινωνία το αίσθημα ότι υπάρχει και προστασία αλλά και λογοδοσία. Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε, ως κοινωνία πρέπει να απαιτούμε! Σύμφωνα με την κυρία Παύλου από το πόρισμα φαίνεται ότι οι αστυνομικοί είχαν ρατσιστικές αντιλήψεις και αυτό επηρέασε την κρίση τους και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Κληθείσα να σχολιάσει την επισήμανση της νομικής υπηρεσίας ότι η απόφαση για τη μη δίωξη των αστυνομικών λήφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να σημαίνει ασφάλεια της προστασίας του πολίτη και της αρχής της δέουσας επιμέλειας που με βάση τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ευθύνη του κράτους να προστατεύσει τον κάθε πολίτη από τη περιστατικά βίας. Η κυρία Παύλου σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα για αυτά τα ζητήματα και τα οποία εάν δε ακολουθούνται να υπάρχει τιμωρία. Θα πρέπει, τόνισε, η αστυνομία να απαντήσει για το πως θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy