Υπόθεση Jho Taek Low: Η Αστυνομία «αδειάζει» Πετρίδη και Ιωνά  • Η Αστυνομία «αδειάζει» τους νυν και πρώην υπουργούς, Κ. Πετρίδη και Ιωνά Νικολάου
  • Ενημέρωση είχαν, όμως τίποτα δεν έκαναν

 

Από τον Αύγουστο του 2018 είχε ενημερώσει με επιστολή της η Αστυνομία το Υπουργείο Εσωτερικών με κοινοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης και της ΜΟΚΑΣ ότι ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low είχε εντοπιστεί στη βάση δεδομένων της Interpol για οικονομικής φύσεως αδικήματα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία οδηγία ή ενέργεια ούτε από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ούτε από τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, αλλά ούτε και από τη ΜΟΚΑΣ. Γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία χρήζουν ανεξάρτητης και σε βάθος έρευνας που να καλύπτει και πολιτικές ευθύνες.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού, ανέφερε ότι η Αστυνομία είχε ενημερωθεί ότι εκκρεμούσαν δύο ερυθρές αγγελίες εναντίον του Jho Taek Low που είχαν καταχωρηθεί εναντίον του Μαλαισιανού επιχειρηματία, όπως και εντάλματα από την Interpol Σιγκαπούρης και Μαλαισίας και αφορούσαν οικονομικά αδικήματα. Συγκεκριμένα το 2016 είχε καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της Interpol Σιγκαπούρης διεθνές ένταλμα σύλληψης για οικονομικής φύσεως αδικήματα και τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Interpol Μαλαισίας.

Πρόσθεσε ότι ο Jho Taek Low πολιτογραφήθηκε το 2015 και ότι η τελευταία φορά που εντοπίζεται στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, άρα πριν από την καταχώριση των ερυθρών καταγγελιών.

Συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν οι κυπριακές Αρχές τον εντόπιζαν, δεν θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία έκδοσής του σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπέγραψε διμερή συμφωνία με τις δύο αυτές χώρες όσον αφορά τη σύλληψη και έκδοση προσώπων. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε αίτημα από Μαλαισία και Σιγκαπούρη για έκδοσή του.