Υπόθεση Pegasus: Μαρτυρίες για παρακολουθήσεις στην Κύπρο – Απαντήσεις από την Υπ. Δικαιοσύνης περιμένουν Ευρωβουλευτές

Στο στόχαστρο της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus και άλλων ύποπτων λογισμικών, είναι και η Κύπρος γιατί φαίνεται να πουλά αυτά τα λογισμικά στην Ευρώπη ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και εκ των αντιπροέδρων της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου.


Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Χωρίς Όρια» τόνισε ότι υπέβαλαν ερωτήματα στην Υπουργό Δικαιοσύνης κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στην κατοχή της αυτά τα λογισμικά, αν τα έχει αγοράσει, από που και πότε και αν χρησιμοποιούνται. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει συγκεκριμένες μαρτυρίες για παρακολουθήσεις στην Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι αναμένουν την απάντηση της Υπουργού.

Ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, λέγοντας ότι αυτά τα «διαβολικά» λογισμικά, «δολοφονούν» τη δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου ενώ παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των πολιτών. Τόνισε μάλιστα ότι 14 χώρες της ΕΕ έχουν αγοράσει αυτό το λογισμικό. Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι στην Κύπρο το 2015 υπήρξαν παραιτήσεις ανωτέρων όπως του κ. Πενταρά γιατί μέσω wikileaks γίνονταν αποκαλύψεις πως υπήρχαν στην Κύπρο τέτοιου είδους λογισμικά.

Στην Κύπρο, το λογισμικό σύστημα παρακολούθησης Pegasus πωλείτο λες και αγοράζουμε μια πίτα σουβλάκια από σουβλιτζίδικο στη Λευκωσία ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.


Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Χωρίς Όρια» ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες πως κόμματα είχαν τέτοιους μηχανισμούς παρακολούθησης αλλά τίποτα δεν έγινε, λέγοντας ότι η κυπριακή Βουλή πρέπει να απαιτήσει εξηγήσεις. Σημείωσε ότι αυτά τα συστήματα παρακολούθησης παραβιάζουν την προσωπική ζωή των πολιτών και οδηγούν στη βιομηχανική κατασκοπία. Είπε ακόμα ότι είναι πρακτικές που πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεσμικά πλαίσια, που δεν υπάρχουν στην Κύπρο.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό που έπεσε θύμα κλοπής, λέγοντας ότι αναρτήθηκε βίντεο με τον ίδιο από τα κατεχόμενα από νέας τεχνολογίας ρολόι. Σημείωσε ότι η αστυνομία έκανε 7 μήνες για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.